Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Στην αντεπίθεση ο Ερντογάν για το ενταξιακό «όχι» Γαλλίας – Γερμανίας

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τη Γαλλία και τη Γερμανία να αγκαλιάσουν τις ενταξιακές προσπάθειες της χώρας του, απορρίπτοντας τη θέση των δύο χωρών για μια «προνομιακή εταιρική σχέση» της Τουρκίας με την ΕΕ, αντί της πλήρους ένταξης.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τις θέσεις που έχουν λάβει η Γαλλία και η Γερμανία», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους. «Δεν υπάρχει τέτοιος τύπος εταιρικής σχέσης. Ο δικός μας στόχος είναι η πλήρης ένταξη», πρόσθεσε.

Δήλωσε επίσης αποφασισμένος να «μην υποκύψει σε πιέσεις στενόμυαλων και λαϊκιστών που προσπαθούν να παρεμποδίσουν την ένταξη» και πρόσθεσε: «Οι ευρωπαίοι φίλοι μας έχουν δυστυχώς μία μονομερή προσδοκία, η οποία είναι μάλλον λαϊκιστική και μας θλίβει. Ελπίζω ότι αυτό θα το ξεπεράσουμε».

Στις ίδιες δηλώσεις του ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είναι αντιφατικός, καθώς σε ιδιωτικές συζητήσεις εμφανίζεται πιο ανοικτός στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας, σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις του.

«Ορισμένοι στενόμυαλοι πολιτικοί έχουν χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως εκλογικό υλικό, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι αυτό είναι μεγάλο λάθος και μεγάλος λαϊκισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται να ενδώσουμε ποτέ. Είμαστε υπομονετικοί, κάνουμε τη δουλειά μας...και συνεχίζουμε να προχωρούμε προς τα εμπρός».

Ο Ερντογάν που επισκέπτεται τις Βρυξέλλες σε μία προσπάθεια να δώσει νέα ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του προχωρεί στις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για την ένταξή της και απέκρουσε τις εκτιμήσεις ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές βρίσκονται σε νεκρό σημείο.

«Εχέγγυο του μέλλοντος της Ευρώπης η Τουρκία»

Την άποψη ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ αντιμετωπίζεται με αυστηρότερους όρους, σε σχέση με άλλες υποψήφιες χώρες, διατυπώνει εξάλλου σε άρθρο του στη βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ» ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο κ. Ερντογάν υποστηρίζει ότι η Ευρώπη, ξεπερνώντας τις προκαταλήψεις, θα πρέπει να είναι έτοιμη να κοιτάξει την Τουρκία με τρόπο περισσότερο αντικειμενικό και ορθολογικό και να σταματήσει να την θεωρεί τμήμα μιας διαστρεβλωμένης εικόνας, «απομεινάρι του παρελθόντος», όπως αναφέρει.

Προσθέτει δε, ότι βλέποντας κανείς την Ευρώπη «από την Ανατολή, η Τουρκία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι ιστορικής και στρατηγικής σημασίας και για τις δύο πλευρές... Η Τουρκία θα είναι το εχέγγυο του μέλλοντος της Ευρώπης».

Ο κ. Ερντογάν επισημαίνει ακόμη, ότι «από το 2005, η Τουρκία και η Ε.Ε. ακολουθούν μια διαδικασία νομικής εναρμόνισης, που αποτελείται από 35 κεφάλαια. Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει και βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση τα δέκα από αυτά. Ορισμένα κεφάλαια δεν μπορούν να προχωρήσουν στη διαπραγματευτική διαδικασία, διότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη, αλλά και πολλά άλλα, διότι από ό,τι φαίνεται η Ε.Ε. δεν είναι πολιτικά έτοιμη. Υπάρχουν ευρωπαϊκά κράτη που έχουν συνειδητοποιήσει το συμφέρον της τουρκικής ένταξης, ενώ ορισμένα άλλα δεν το έχουν κάνει. Υπάρχουν νέα κράτη-μέλη, που ήταν πιο προηγμένα από εμάς, αλλά και άλλα, που σε γενικές γραμμές βρίσκονταν πολύ χαμηλότερα από τα δικά μας πρότυπα. Όλα έγιναν μέλη της Ε.Ε. με όρους και κανόνες λιγότερο αυστηρούς σε σχέση με αυτούς, που επιβάλλονται σε εμάς», καταλήγει ο Ταγίπ Ερντογάν.