Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Νέα γενιά «έξυπνων» ελαστικών

Η απάντηση της Pirelli στην ολισθηρότητα των δρόμων είναι η νέα γενιά ελαστικών με την ονομασία Cyber Tyre.

Η ιταλική βιομηχανία ελαστικών εργάζεται εννέα χρόνια για την κατασκευή ενός ελαστικού που θα φέρει ειδική συσκευή με ενσωματωμένους αισθητήρες. Οι αισθητήρες αυτοί μετρούν την επιτάχυνση και την επιβράδυνση των τριών αξόνων στο σημείο της επαφής τους με το δρόμο. Ο πομπός που διαθέτει η συσκευή αποστέλλει τις ενδείξεις σε μια μονάδα που συνδέεται με το σύστημα πέδησης και άλλα συστήματα ελέγχου.

Η βασική δυσκολία που αντιμετώπισαν οι τεχνικοί είναι ότι έπρεπε να κατασκευάσουν έναν αισθητήρα πολύ μικρό και ελαφρύ, ο οποίος όμως να είναι ανθεκτικός σε δύσκολες συνθήκες. Η συσκευή που ανακάλυψαν ενσωματώνεται στο ελαστικό μέσα σε φυσικό και συνθετικό καουτσούκ, αιθάλη και σίλικα που είναι τα βασικά συστατικά του ελαστικού.

Δεδομένου ότι στα ελαστικά αναπτύσσεται θερμοκρασία που υπερβαίνει τους 80°C και πέφτει έως και στους -40°C, η συσκευή πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και να έχει ζωή μεγαλύτερη από το ελαστικό.

Σύμφωνα με την Pirelli, τα αποτελέσματα των δοκιμών που έχουν γίνει ως τώρα είναι εντυπωσιακά. Η κατασκευάστρια εταιρεία εκτιμά ότι θα είναι έτοιμη να ενσωματώσει τη νέα γενιά ελαστικών στα μοντέλα του 2012-13, αλλά η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από το πότε οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα εντάξουν στα μοντέλα τους τα απαραίτητα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου.