Αρκούδα «λιχούδα» ανακάλυψε... φλέβα μελιού στην ορεινή Αργιθέα Καρδίτσας και αναστατώνει τους μελισσοκόμους με καθημερινές «επιδρομές» στις κυψέλες για να πάρει το κολατσιό της.
Περισσότερα από 20 μελίσσια έχουν καταστραφεί τις τελευταίες 15 μέρες και οι μελισσοτρόφοι διανυκτερεύουν με βάρδιες στην ύπαιθρο, μέσα στα αυτοκίνητά τους, μήπως και την αποτρέψουν για να σώσουν τα υπόλοιπα.
«Μόνο εγώ έχασα 12 μελίσσια, ενώ άλλοι 6-7 συνάδελφοι μετρούν ο καθένας από ένα ή δύο κατεστραμμένα», είπε στο «Εθνος» ο Θεοδόσης Κατσαρός, μελισσοκόμος από τον Βόλο, που ανέβασε τα μελίσσια του, όπως κάθε καλοκαίρι, στο ελατοδάσος της Αργιθέας. «Από τις 15 του μήνα που χτύπησε πρώτη φορά, ερχόταν σχεδόν κάθε μέρα. Χθες που κοιμήθηκα στο δάσος δεν ήρθε, ίσως γιατί αντιλήφθηκε ανθρώπινη παρουσία», προσέθεσε.
Σε απόγνωση έχει φέρει η αρκούδα-«λιχούδα» τους μελισσοκόμους του ελατοδάσους της Αργιθέας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μελισσοκόμοι που έχουν τοποθετήσει τις κυψέλες τους στο νοητό τρίγωνο που σχηματίζεται από τα χωριά Δρακότρυπα, Οξιά και Αργιθέα, μετρούν ζημιές κάθε πρωί που ανεβαίνουν στο βουνό, βρίσκοντας σκόρπια τελάρα, σπασμένα ξύλα και κομμάτια κερήθρας διασκορπισμένα σε ακτίνα δεκάδων μέτρων, ενώ έχει καταγραφεί και κρούσμα εισόδου της αρκούδας μέσα στο χωριό Δρακότρυπα και επίθεσής της σε κτηνοτροφική μονάδα, με «θύμα» ένα αρνί.
Ο «Αρκτούρος»
Ο ίδιος, που έχει ενημερώσει και την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», εκτιμά πως ίσως η αρκούδα-κλέφτης να συνοδεύεται από το μικρό της, καθώς κοντά στα κατεστραμμένα μελίσσια βρίσκει και άλλα που έχουν αναποδογυρίσει και κατρακυλήσει, χωρίς να έχουν παραβιαστεί.
«Ενδεχομένως να πρόκειται για μάνα με το μικρό της, το οποίο με αυτόν τον τρόπο εκπαιδεύεται», συμφωνεί και ο υπεύθυνος του «Αρκτούρου» Λ. Γεωργιάδης, ο οποίος συμβουλεύει τους μελισσοκόμους να τοποθετήσουν ηλεκτροφόρα περίφραξη, ως μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο προστασίας. «Το κόστος είναι πολύ μικρό σε σχέση με τη ζημιά -υπολογίζεται όσο κοστίζουν 6 μελίσσια- και λύνουν μια για πάντα το πρόβλημα», είπε.
Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως αυτή την περίοδο είναι αυξημένες οι αναφορές σε παρόμοια κρούσματα, καθώς ακόμα δεν έχουν ωριμάσει τα καρποφόρα δέντρα στα βουνά και οι αρκούδες υποχρεώνονται να κατέβουν σε χαμηλά υψόμετρα, κοντά σε κατοικημένες περιοχές, αναζητώντας τροφή.
Τις προηγούμενες μέρες επισκέφθηκε την περιοχή κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και κατέγραψε τις ζημιές ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα αποζημίωσης των παραγωγών.