Μείωση για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια θα καταγράψει πιθανά φέτος η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο, απειλώντας τις επενδύσεις σε νέα παραγωγή και θέτοντας τις προϋποθέσεις για ενδεχόμενη σοβαρή κρίσιμη κατάσταση στην προσφορά μετά το 2013, εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας στην έκθεσή της «Επισκόπηση της Αγοράς Φυσικού Αερίου 2009», που δόθηκε στη δημοσιότητα.
«Έχουμε μετακινηθεί από μια ισορροπία στενότητας προσφοράς και ζήτησης με ιδιαίτερα υψηλές τιμές φυσικού αερίου σε μια αγορά που βρίσκεται σε διαδικασία χαλάρωσης, με τιμές που κατρακυλούν», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA κ. Νομπούο Τανάκα. Μετά από αύξηση 1% της ζήτησης για φυσικό αέριο στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ το 2008, η ζήτηση κατέγραψε πτώση 4% στο πρώτο τρίμηνο του 2009 και αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω πτώση μέσα στη χρονιά.
«Για πρώτη φορά στα τελευταία πενήντα χρόνια, ο κόσμος θα σταθεί μάρτυρας σε κάμψη της ζήτησης για φυσικό αέριο», τονίζεται στην έκθεση που δημοσιοποίησε, η IEA, η οποία, παράλληλα, εκτιμά ότι το μέλλον της παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ παραμένει μία από τις μείζονες αβεβαιότητες στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου.
«Τα χρηματοδοτικά προβλήματα είναι πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά όλα τα νέα προγράμματα κατασκευών το 2009 και ακόμη και μέσα στο 2010», αναφέρει η IEA, προσθέτοντας ότι εκτός και αν εγκριθούν μέσα στους επόμενους 18 μήνες πολλά νέα προγράμματα υγροποιημένου φυσικού αερίου θα υπάρξει σοβαρή έλλειψη νέας παραγωγικής δυναμικότητας μετά το 2012.
Αν και σχετικά μικρός αριθμός νέων προγραμμάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει εγκριθεί τα τελευταία λίγα χρόνια, η παραγωγική δυναμικότητα θα αυξηθεί, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, από 240 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο στα 370 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, τουλάχιστον, εκτιμά η IEA.
«Κατά συνέπεια, το 2009 και το 2010 θα δέσουν σε δοκιμασία την ευελιξία και ανθεκτικότητα της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου», επισημαίνεται στην έκθεση.
Η IEA εκτιμά ότι οι τιμές του φυσικού αερίου - που συνδέονται με τις τιμές του αργού πετρελαίου - θα παραμείνουν σε πτωτική τροχιά στην Ευρώπη καθόλη τη διάρκεια του 2009 και θα υποχωρήσουν σε 7 με 8 δολάρια κατά μέσον όρο ανά εκατομμύριο btu, καταφέρνοντας πλήγμα στην κερδοφορία μεγάλων παραγωγών, όπως της Gazprom η οποία πωλούσε, το 2008, στην τιμή των 12 δολαρίων ανά εκατομμύριο btu.
«Ο μεγαλύτερος παραγωγός του πλανήτη, η Ρωσία, βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, τόσο οικονομικές όσο και τεχνικές, οι οποίες ήδη οδηγούν σε καθυστέρηση των προγραμμάτων», διαπιστώνει η IEA. Η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τη Ρωσία διατρέχει σχεδόν συνεχώς τον κίνδυνο διακοπής, εκτιμά η Υπηρεσία, που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.
Ωστόσο, συμφωνία «ορόσημο» για τη μελλοντική συνεργασία Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ τη συμφωνία που υπεγράφη, τη Δευτέρα, μεταξύ Μπακού και Μόσχας για αγορά από τη Gazprom, το 2010, 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το υπεράκτιο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ στην Κασπία. Από την πλευρά του, ο Αζέρος πρόεδρος κ. Ιλχάμ Αλίεφ είπε ότι η συμφωνία «γυρίζει σελίδα» στις σχέσεις των δύο χωρών.