Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

«Χρυσές» οι συνομιλίες με κινητά Χαράτσι 12% - 20% για λογαριασμούς πάνω από 50 ευρώ

«Χρυσές» θα πληρώνουν από τις 5 Ιουλίου τις συνομιλίες με κινητά τηλέφωνα οι Ελληνες. Η νέα φοροεπιδρομή στα κινητά έρχεται σε δέκα ημέρες και θα «τιμωρεί» όσους μιλούν περισσότερο, καθώς οι αυξήσεις των τελών φτάνουν ως και... 200% στους μεγάλους λογαριασμούς.

Συγκεκριμένα, τα νέα αυξημένα τέλη, από τα οποία η κυβέρνηση αναμένει έσοδα ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, θα διαμορφωθούν:

* Για λογαριασμούς έως 50 ευρώ 12% (τέλη 6 ευρώ).
* Για λογαριασμούς από 50,01 έως 100 ευρώ 15% (6-15 ευρώ).
* Για λογαριασμούς από 100,01 έως 150 ευρώ 18% (18-27 ) και
* Για λογαριασμούς από 150,01 ευρώ και άνω 20% (από 30 ευρώ και πάνω).

Στα παράδοξα της φορολόγησης των κινητών στην Ελλάδα συγκαταλέγεται και η επιβολή φόρου επί του φόρου, δεδομένου ότι στις παραπάνω τιμές θα επιβάλλεται και ΦΠΑ σε ποσοστό 19%!

- Από τη ρύθμιση δεν εξαιρούνται τα καρτοκινητά, στα οποία θα επιβάλλεται τέλος σε ποσοστό 12% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας, το οποίο επί της ουσίας θα παραπλανά τον κάτοχο ως προς τον χρόνο που προαγοράζει, δεδομένου ότι τελικώς θα μιλά πολύ λιγότερο. Ετσι, στην περίπτωση αγοράς κάρτας ανανέωσης των 10 ευρώ, ο πραγματικός χρόνος ομιλίας θα είναι 6,9 ευρώ ενώ το υπόλοιπο θα είναι ο φόρος!

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα οι συνδρομητές πλήρωναν από 2 έως και 10 ευρώ για το ειδικό τέλος της κινητής τηλεφωνίας, ενώ πλέον στους λογαριασμούς από 150 ευρώ και πάνω η φορολόγηση θα είναι τουλάχιστον 30 ευρώ! Στο εξής οι συνδρομητές θα πληρώνουν:

* Για λογαριασμό 50 ευρώ το ποσό των 66,64 ευρώ (6 ευρώ ειδικό τέλος και 10,64 ευρώ ΦΠΑ).
* Για λογαριασμό με κόστος υπηρεσίας 100 ευρώ, το ποσό των 136,85 (15 ευρώ ειδικό τέλος και 21,85 ευρώ ΦΠΑ).
* Για λογαριασμό 150 ευρώ το ποσό 210,63 ευρώ (33,63 ευρώ ΦΠΑ και 27 ευρώ ειδικό τέλος).

Εντονες είναι οι αντιδράσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσής τους κάνουν λόγο για «άδικο και αντιαναπτυξιακό μέτρο»: «Η επιβάρυνση των καταναλωτών, και μάλιστα ιδιαίτερα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενώ πλήττεται η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας».

Στα παράδοξα που θα επιφέρει το νέο «χαράτσι» στα κινητά συγκαταλέγονται:

n Η μοναδικότητα της Ελλάδας σε όλη την Ευρώπη να επιβάλει «τέλος κινητής τηλεφωνίας» και στους χρήστες. Η Ελλάδα είχε ήδη την υψηλότερη φορολογία στην κινητή τηλεφωνία (ειδικό τέλος και ΦΠΑ) από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με ποσοστό 26% έναντι 20,6% του ευρωπαϊκού μέσου όρου των 27. Η χώρα μας είναι μία από τις 16 παγκοσμίως στις οποίες επιβάλλεται ειδικό τέλος στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, μαζί με την Τυνησία, το Ιράν, την Ιορδανία, την Τουρκία, την Αλβανία και το Μπαγκλαντές.

- Η διπλή φορολόγηση της τηλεπικοινωνιακής υπηρεσίας, καθώς από τη μια φορολογούνται οι εταιρείες για τις υπηρεσίες που παρέχουν (μέσω της κλασικής φορολόγησης), ενώ παράλληλα φορολογούνται και οι χρήστες που χρησιμοποιούν τις ίδιες υπηρεσίες!

- Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, αφού το κινητό τηλέφωνο αποτελεί και εργαλείο εισόδου στο Ιντερνετ. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που φορολογεί με ειδικό καθεστώς την πρόσβαση των πολιτών της στο διαδίκτυο.

- Το «χαστούκι» σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες από τη φορολόγηση των καρτοκινητών, οι κάτοχοι των οποίων είναι σε ποσοστό 53% φοιτητές και ηλικιωμένοι και σε ποσοστό 57% άτομα ασθενέστερου οικονομικού επιπέδου.

- Η στρέβλωση που θα επιφέρει στην αγορά το γεγονός ότι θα φορολογούνται οι κάρτες του χρόνου ομιλίας των κινητών τηλεφώνων, αλλά όχι οι τηλεκάρτες που χρησιμοποιούνται στα καρτοτηλέφωνα!