Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Χάος στην Ονδούρα μετά την ανατροπή Σελάγια

Ο πρόεδρος του Κογκρέσου Ρομπέρτο Μιτσελέτι, που διορίσθηκε από τους πραξικοπηματίες ως πρόεδρος της Ονδούρας, μετά την ανατροπή και βίαιη απομάκρυνση στην Κόστα Ρίκα του προέδρου Μανουέλ Σελάγια, κήρυξε 48ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, αρχομένης από τις 21.00, τοπική ώρα (03.00 ώρα Ελλάδος), μιλώντας στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου.

«Η απαγόρευση θα ξεκινήσει από σήμερα και θα τελειώσει την Τρίτη», ξεκινώντας από τις 21.00 (03.00, ώρα Ελλάδος), τόνισε ο ίδιος.

Ο στρατός δεν διέπραξε «πραξικόπημα», τόνισε ο Μιτσελέτι, τονίζοντας πως οι στρατιωτικοί περιορίσθηκαν στην «εκτέλεση μίας απόφασης της δικαιοσύνης», διότι ο Σελάγια «παραβίαζε τους νόμους της χώρας».

Οι στρατιωτικοί συνέλαβαν την αυγή, και κατόπιν οδήγησαν διά της βίας στην Κόστα Ρίκα, τον πρόεδρο Σελάγια, ο οποίος επρόκειτο την Κυριακή να διοργανώσει δημοψήφισμα για να εξασφαλίσει μία δεύτερη θητεία στην ηγεσία της μικρής κεντροαμερικανικής χώρας.

Ο πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια έφθασε το βράδυ της Κυριακής στη Νικαράγουα για να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο της Μπολιβαρικής Συμμαχίας για τις Αμερικές (Alba) και του κεντροαμερικανικού μπλοκ, που αμφότεροι ζητούν την αποκατάστασή του στην εξουσία, τονίζουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ο Σελάγια έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο της Μανάγουα από την πρόεδρο της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα και τον ομόλογό του της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες.

Ο Ορτέγα ασκεί για το τρέχον διάστημα της προεδρίας του Κεντροαμερικανικού Συστήματος Ενσωμάτωσης (Sica), ενώ ο Τσάβες συγκάλεσε την έκτακτη σύνοδο της Alba.

Πυροβολισμοί έγιναν αισθητοί αργά την Κυριακή το βράδυ έξω από το προεδρικό μέγαρο στη πρωτεύουσα της Ονδούρας, όπου έχουν συγκεντρωθεί και διαμαρτύρονται εκατοντάδες υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου Μανουέλ Σελάγια, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό νωρίτερα, αναφέρουν μαρτυρίες από την περιοχή.

Πολλοί πυροβολισμοί ακούσθηκαν και ένα ασθενοφόρο έγινε ορατό να καταφθάνει επί τόπου. Δεν έχει γίνει σαφές ακόμη εάν κάποιος έχει τραυματισθεί, ή από πού προέρχονταν οι πυροβολισμοί.

Υποστηρικτές του ανατραπέντος Προέδρου της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια ύψωσαν οδοφράγματα στο κέντρο της Τεγκουσιγκάλπα και απέκλεισαν την οδική πρόσβαση προς το προεδρικό μέγαρο.

Πολλοί από τους διαδηλωτές φορούν μάσκες και κρατούν ραβδιά ενώ φρουρούν οδοφράγματα φτιαγμένα από λάστιχα, παλιοσίδερα και πάγκους εφημερίδων.

Ο Σελάγια ανατράπηκε την Κυριακή από το στρατό και απελάθηκε στην Κόστα Ρίκα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ζήτησε να αποκατασταθεί στα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια και να γίνουν πλήρως σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του.

"Ο γενικός γραμματέας (...) εκφράζει τη σταθερή υποστήριξή του στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και καταδικάζει τη σύλληψη του προέδρου της Δημοκρατίας", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο Μπαν ζητεί "την αποκατάσταση των δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων της χώρας και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων εγγυήσεων για την ασφάλεια του προέδρου Σελάγια, των μελών της οικογένειάς του και της κυβέρνησής του".

Η κυβέρνηση Ομπάμα αναγνωρίζει τον ανατραπέντα Πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια ως τον μόνο συνταγματικό πρόεδρο της Ονδούρας, δήλωσε την Κυριακή ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

"Αναγνωρίζουμε τον Σελάγια ως τον νομίμως εκλεγμένο και συνταγματικό πρόεδρο της Ονδούρας. Δεν βλέπουμε άλλον", δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν έντονα τις προσπάθειες της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών να συνταχθεί μια απόφαση με την οποία να καταδικάζεται το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Σελάγια και να ζητείται η αποκατάστασή του.

Ο Πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα συμμετάσχει σε στρατιωτική δράση εναντίον της Ονδούρας μόνον εφόσον απειληθούν διπλωμάτες του Ισημερινού ή αυτοί των συμμάχων του.

Ο Κορέα έκανε τη δήλωση αυτή πριν αναχωρήσει για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής αριστερών ηγετών μετά την ανατροπή του προέδρου της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες είχε δηλώσει νωρίτερα πως θα απαντήσει στρατιωτικά, αν ο απεσταλμένος της χώρας του σκοτωθεί ή απαχθεί.

Ο πρεσβευτής της Κούβας στην Ονδούρα Χουάν Κάρλος Ερνάντες δήλωσε πως κρατήθηκε για λίγο και χτυπήθηκε από στρατιωτικούς χθες, κατά τη σύλληψη της υπουργού Εξωτερικών της Ονδούρας Πατρίσια Ρόδας.

Η τελευταία είναι μία από οκτώ υπουργούς της Ονδούρας που συνελήφθησαν λίγο μετά τη βίαιη απέλαση του προέδρου Μανουέλ Σελάγια στην Κόστα-Ρίκα.