Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Ρεν για Κυπριακό και ευρωτουρκικά

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν κάλεσε την Παρασκευή την Τουρκία να υποστηρίξει με εποικοδομητικό τρόπο τις προσπάθειες που διεξάγονται για την επίλυση του Κυπριακού. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν την Πέμπτη στην Κύπρο και επεσήμανε ότι η Επιτροπή υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και ο ΟΗΕ για την εξεύρεση συνολικής λύσης που στόχο έχει την επανένωση της Κύπρου.

Ο κ. Ρεν κάλεσε ακόμη την Άγκυρα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στις ενταξιακές της προσπάθειες και τόνισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης ΕΕ-Τουρκίας, αναμένεται να κλείσει το ενδέκατο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτό που αφορά τη φορολογία.

Ο κοινοτικός επίτροπος υπογράμμισε ότι, εφ’ όσον διαπιστωθεί ικανοποιητική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, τα επόμενα κεφάλαια που θα μπορούσαν να έρθουν προς συζήτηση για άνοιγμα είναι αυτά της κοινωνικής πολιτικής, του ανταγωνισμού και του περιβάλλοντος.

Σημείωσε, ωστόσο ότι, στην κοινωνική πολιτική απαιτούνται πρόσθετες προσπάθειες από την Άγκυρα σε τομείς όπως η εναρμόνιση της τουρκικής νομοθεσίας με τα πρότυπα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αλλά και στις διατάξεις που ισχύουν στη νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση εάν στις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ Επιτροπής και Τουρκίας έχει συζητηθεί κάποια πιθανή ημερομηνία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι, όπως συμφωνήθηκε το Δεκέμβριο του 2006, είναι πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάζει τέτοια θέματα μόνο όταν το τελικό στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχει ολοκληρωθεί.

Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι η ένταξη της Τουρκίας παραμένει στρατηγικός στόχος και δεσμεύτηκε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Ερντογάν για ταχεία προώθηση των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη συνολικής λύσης, η οποία θα αποτελούσε, όπως είπε, μια πολύ σημαντική εξέλιξη από όλες τις απόψεις για την ειρήνη στην περιοχή.