Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Πολιτικό ρόλο διεκδικεί η «πρώτη κυρία» των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Πιο ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής διεκδικεί η Μισέλ Ομπάμα. Αν και έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν επρόκειτο να αναμειχθεί στις αρμοδιότητες του συζύγου της, φαίνεται ότι δεν θέλει να τυποποιηθεί στον παραδοσιακό ρόλο της «πρώτης κυρίας» της Αμερικής.

Ετσι προχώρησε σε αλλαγές στο επιτελείο της ώστε να μπορέσει να προωθήσει ζητήματα που θεωρεί σημαντικά, όπως είναι η στήριξη των οικογενειών στρατιωτών, η έγκριση του προγράμματος σίτισης παιδιών και η στήριξη της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας που σχεδιάζει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Με δημοτικότητα που φτάνει σε ποσοστά-ρεκόρ και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και εκείνα του συζύγου της, η Μισέλ Ομπάμα επιθυμεί να αξιοποιήσει την απήχηση που έχει στον αμερικανικό λαό.

Πριν από μερικές ημέρες διόρισε επικεφαλής του επιτελείου της την 61χρονη Σούζαν Σερ, στενή φίλη και πρώην εργοδότριά της, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει δυναμικότερα από την προκάτοχό της Τζάκι Νόρις στη συνεργασία της με τους υπόλοιπους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

Η «πρώτη κυρία» προσέλαβε κάποιον για να γράφει τις ομιλίες της και έδωσε εντολή στο 20μελές επιτελείο της να σκέπτεται «με στρατηγικό τρόπο» ώστε κάθε εκδήλωση που διοργανώνεται να έχει σκοπό και μήνυμα. «Η κυρία Ομπάμα επιθυμεί να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή της στην πολιτική» λέει η εκπρόσωπός της Καμίλ Τζόνστον.

Μεταξύ όσων σκοπεύει να πραγματοποιήσει συμπεριλαμβάνεται η ενεργή στήριξη και προώθηση του νομοσχεδίου για την υγεία του προέδρου Ομπάμα και η δημιουργία ενός συμβουλευτικού σώματος που θα παρέχει τις υπηρεσίες του σε οικογένειες στρατιωτικών.

Παράλληλα η κυρία Ομπάμα, μέχρι πρότινος μάχιμη δικηγόρος, δεν θα απαρνηθεί τις υποχρεώσεις που βαρύνουν κατά κανόνα τις συζύγους των προέδρων, όπως οι επισκέψεις σε σχολεία ή οι προσκλήσεις πολιτών και προσωπικοτήτων στον Λευκό Οίκο. Παρά τα αυξημένα καθήκοντά της, οι κόρες της Σάσα και Μαλία δεν παύουν σε καμία περίπτωση να αποτελούν προτεραιότητα για την πρώτη κυρία. Εχει ήδη δηλώσει στους συνεργάτες της ότι ακριβώς όπως και εκείνοι θα εργάζεται μόνο επί δυόμισι ημέρες την εβδομάδα, ενώ θα αφιερώσει όλον τον Αύγουστο στην οικογένειά της.