«Κρούσματα» που καταδεικνύουν ότι η φθορά... ζει και βασιλεύει σε τομείς του δημοσίου, όπως η υγεία, οι πολεοδομίες, οι δήμοι και οι εφορίες, φέρνει στο φως η ετήσια έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης, ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής αναφέρθηκε σε περίπτωση γιατρού του ΕΣΥ, επιμελητή Α στο ΚΑΤ, ο οποίος εμφανίστηκε με εισοδήματα 2 εκατομμυρίων ευρώ σε 6 χρόνια! Η καταγγελία που είχε γίνει για τον συγκεκριμένο γιατρό αφορούσε σε άσκηση ιδιωτικού ιατρείου, το οποίο και εντοπίστηκε. Ηδη έχει επιβληθεί στον συγκεκριμένο γιατρό πρόστιμο ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.
Φακελάκι σε off shore εταιρείες
Επίσης, ο ίδιος είπε ότι ερευνώνται καταγγελίες για γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι φέρεται να έχουν ιδρύσει υπεράκτιες εταιρείες, στις οποίες κατατίθενται τα «φακελάκια» των ασθενών! «Δίνουν στους ασθενείς τον λογαριασμό της off shore εταιρείας για να καταθέσουν το φακελάκι», σημείωσε ο κ. Ρακιντζής,
Ακόμη αναφέρθηκε και σε άλλες περιπτώσεις, όπως οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Συγκεκριμένα μίλησε για μια μάντρα στη Φολέγανδρο, η οποία ενώ έχει κριθεί κατεδαφιστέα, ο νομάρχης Κυκλάδων δεν έβρισκε συνεργείο να την κατεδαφίσει, καθώς οι εργολάβοι έχουν συμφωνήσει να μην πηγαίνουν σε κατεδαφίσεις. Πρότεινε δε να δημιουργηθεί υπηρεσία κατεδαφίσεων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του γενικού επιθεωρητή.
Για το Βατοπέδι
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ασχολήθηκε και με την υπόθεση του Βατοπεδίου παρεμβαίνοντας αυτεπάγγελτα για να προσδιορίσει το ύψος της ζημίας του Δημοσίου, από τις ανταλλαγές που τελικά δεν ολοκληρώθηκαν. Οπως διαπιστώθηκε, υπήρξαν αποκλίσεις μεταξύ του υπολογισμού από τους ορκωτούς εκτιμητές και των τιμών της αγοράς.
Τόνισε ακόμη ότι είναι πολλές οι παραβάσεις που αφορούν σε περιβαλλοντικά θέματα. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην περίπτωση του Ασωπού. Τόνισε ότι έχει δώσει εντολή στο Τεχνικό Επιμελητήριο και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να παραστούν ως πολιτικοί ενάγοντες από την πλευρά του Δημοσίου στη δίκη του Ασωπού, το 2010. Επίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα κατάρτισης Εθνικού Δασολογίου, για να προστατευτούν τα δάση.
Ο κ. Ρακιντζής επικέντρωσε και σε άλλα κρούσματα διαφθοράς, όπως περιπτώσεις εισαγωγής ασθενών ως επειγόντων περιστατικών στο «Γεώργιος Γεννηματάς», για να γίνουν τελικά... επεμβάσεις πλαστικής ή υπόθεση επιστροφής εικονικού ΦΠΑ στην οποία εμπλέκονταν εφοριακοί στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Ρακιντζής έκανε και προτάσεις για εξυγίανση του δημόσιου τομέα. Πρότεινε να υπάρχει αξιόπιστη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και οι προϊστάμενοι να επιδεικνύουν υπευθυνότητα κατά τη σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης, καθώς τώρα σχεδόν συλλήβδην οι υπάλληλοι του Δημοσίου χαρακτηρίζονται «εξαίρετοι».
Επίσης, να τοποθετούνται σε άλλη υπηρεσία οι υπάλληλοι κατά την προαγωγή τους, διότι ενίοτε αδυνατούν να επιβληθούν σε συναδέλφους, με τους οποίους έως τότε ήταν ισόβαθμοι. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι αρκετές φορές παρατηρείται πρόβλημα στα πενταμελή πειθαρχικά συμβούλια, καθώς η συμμετέχουσα συνδικαλιστική πλευρά είναι πιο ανεκτική. Μίλησε ακόμη για ανάγκη επαναφοράς του κωλύματος της εντοπιότητας.
Ο γενικός επιθεωρητής εξέτασε συνολικά 888 υποθέσεις το 2008. Ηλεγξε επίσης 7.608 «πόθεν έσχες» διευθυντών σε διάφορους τομείς του δημοσίου και μάλιστα σε 30 περιπτώσεις παρατηρήθηκε αιφνίδια αύξηση των περιουσιακών στοιχείων.