Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Απόφαση-βόμβα για τα αναδρομικά από το ΕΔΑΔ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΔΑΔ), σε μια απόφαση-βόμβα για την Ελλάδα, δίνει το δικαίωμα σε χιλιάδες πολίτες να διεκδικήσουν επιδόματα αναδρομικά σε βάθος πενταετίας και όχι διετίας όπως ίσχυε έως σήμερα.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΑΔ, η διετής παραγραφή των εργατικών αξιώσεων κατά του Ελληνικού Δημοσίου προσβάλλει το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου (υπόθ. Νο 36963/2006). Επίσης, κρίθηκε ότι η τοκοφορία των αξιώσεων αρχίζει από την ημέρα γέννησης του δικαιώματος και όχι από την επίδοση της αγωγής.

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ σε σχετική της ανακοίνωση, η απόφαση αυτή του ΕΔΑΔ αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που δέχθηκε ότι οι εργατικές αξιώσεις παραγράφονται στα δύο χρόνια.

Η Συνομοσπονδία χαιρετίζει την απόφαση αυτή που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να διεκδικούν πλέον τις αξιώσεις τους σε βάθος πενταετίας και μάλιστα από την ημέρα δημιουργίας του δικαιώματος, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.