Η Ρωσία επιστρέφει στην Αφρική σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την επιρροή που διέθετε επί Σοβιετικής Ενωσης. Με το βλέμμα στις φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές της Μαύρης Ηπείρου, η Μόσχα επιδιώκει να συνάψει συμφωνίες αξίας πολλών δισ. ευρώ και μάλιστα πουλώντας κάτι άκρως αμφιλεγόμενο: πυρηνική τεχνολογία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ πραγματοποίησε στην Αίγυπτο τον πρώτο από τους τέσσερις σταθμούς του στην Αφρική, όπου η κομμουνιστική ιδεολογία και οι ψυχροπολεμικές συμμαχίες διαμόρφωσαν το μετα-αποικιακό τοπίο. Στο Κάιρο υπέγραψε με τον αιγύπτιο ομόλογό του ΧόσνιΜουμπάρακ 10ετές σύμφωνο « στρατηγικής συνεργασίας ». Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να συντονίσουν τις « θέσεις τους περί εξωτερικής πολιτικής » και να πιέσουν για « μια νέα, πολυπολική τάξη πραγμάτων ».
Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί κομβικό στοιχείο της επίσκεψης του κ. Μεντβέντεφ στην Αίγυπτο, στη Νιγηρία, στη Ναμίμπια και στην Αγκόλα. Τον ρώσο πρόεδρο συνοδεύουν στο ταξίδι του ο υπουργός Ενέργειας και επικεφαλής της Rosatom, της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας ΣεργκέιΣμάτκο , καθώς και μια αντιπροσωπεία επιχειρηματιών. Η Rosatom προσπαθεί να κλείσει με το αιγυπτιακό Δημόσιο συμφωνία ύψους 1,3 δισ. ευρώ για να κατασκευάσει το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στην Αίγυπτο.
Κατά την επίσκεψη του κ. Μεντβέντεφ στη Νιγηρία η Rosatom ελπίζει να υπογράψει σύμφωνο πυρηνικής συνεργασίας. Αρκετές ρωσικές εταιρείες συμμετέχουν ήδη στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ουρανίου της Ναμίμπια, επόμενο σταθμό του ρώσου προέδρου. Επίσης η Μόσχα έχει προσφερθεί να πουλήσει στη Ναμίμπια την αμφιλεγόμενη τεχνολογία της για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων επάνω σε πλοία, ώστε να βοηθήσει την αφρικανική χώρα να ξεπεράσει το χρόνιο πρόβλημα έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας.
Ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε και το ζήτημα του εμπορίου. Η Αίγυπτος αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Ρώσων, με 2 εκατ. επισκέπτες πέρυσι. Επίσης παρ΄ ότι το ετήσιο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται στο σχετικά μικρό ποσόν των 3 εκατ. ευρώ, η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στην Αφρική.
Ο κ. Μεντβέντεφ ολοκληρώνει σήμερα την αφρικανική περιοδεία του στην Ανγκόλα, η οποία ασκεί την προεδρία του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών. Η Ανγκόλα διαθέτει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, ενώ το ρωσικό κρατικό αδαμαντωρυχείο Αlrosa δραστηριοποιείται σε δύο ορυχεία της χώρας.