Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Γάζα: Καταγγελίες για δολοφονίες αμάχων

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό ότι σκότωσε δεκάδες αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία είναι γνωστά για την ακρίβειά τους.

Σε έκθεσή της, η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη καταγγέλλει ότι τουλάχιστον 87 Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν από τα πυρά μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι στη Γάζα, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες άμαχοι.

«Το Ισραήλ δεν σεβάστηκε κατά τη σύγκρουση αυτή τους κανόνες του διεθνούς δικαίου που επιβάλλουν να γίνεται διάκριση ανάμεσα στους στρατιωτικούς στόχους και τους στόχους των αμάχων», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο συντάκτης της έκθεσης Μαρκ Γκαρλάσκο.

Ο στρατιωτικός αυτός ειδικός, πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, υπενθύμισε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ένας από τους κύριους κατασκευαστές των οποίων στον κόσμο είναι το Ισραήλ, «είναι ένα από τα όπλα με τη μεγαλύτερη ακρίβεια».

«Είναι εντελώς απαράδεκτο και παράνομο», σημείωσε, αναφερόμενος στα θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ο ισραηλινός στρατός απέρριψε αμέσως τις κατηγορίες αυτές λέγοντας σε ανακοίνωσή του ότι η έκθεση του HRW «στερείται αξιοπιστίας» και ότι στηρίχθηκε σε «ανώνυμες παλαιστινιακές πηγές».

Το HRW στήριξε την έκθεσή του σε λεπτομερή ανάλυση έξι περιπτώσεων που αφορούν το θάνατο 29 παλαιστινίων αμάχων, μεταξύ των οποίων 8 παιδιά, από πυραύλους αέρος-εδάφους, οι οποίοι ερρίφθησαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σε μία από τις πιο φονικές επιθέσεις, στις 27 Δεκεμβρίου, μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ομάδα ανθρώπων σε στάση λεωφορείου. Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν 9 μαθητές λυκείου, μεταξύ των οποίων δύο κορίτσια, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.

Σε άλλο περιστατικό, πύραυλος που ερρίφθη από μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε δημοτικό σχολείο, προκαλώντας το θάνατο τριών ανθρώπων.