Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Εκθείασε τη γενναιότητα των Ιρανών ο Μ. Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εκθείασε την γενναιότητα των Ιρανών, που διαδήλωσαν κατά των αποτελεσμάτων των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στη χώρα, χαρακτηρίζοντάς την «χειροπιαστή απόδειξη για τον διαρκή τους αγώνα για την απονομή δικαιοσύνης».

«Τα δικαιώματα του Ιρανικού λαού να πραγματοποιεί συγκεντρώσεις, να ομιλεί ελεύθερα, να ακούγεται η φωνή του, είναι οικουμενικές φιλοδοξίες», δήλωσε ο Ομπάμα στη συνέντευξη τύπου που έδωσε με την γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

«Η γενναιότητα τους απέναντι στην ωμότητα είναι χειροπιαστή απόδειξη για τον διαρκή τους αγώνα για την απονομή δικαιοσύνης. Η βία που ασκήθηκε σε βάρος τους είναι εξωφρενική». Ο Ομπάμα δήλωσε ότι ο αντίπαλος του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, πρώην πρωθυπουργός Μιρ Χοσέιν Μουσαβί «σαγήνευσε την φαντασία» των Ιρανών που θέλουν να ανοιχτούν στη Δύση.

Μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε ότι οι άμεσες διπλωματικές προσπάθειες προς το καθεστώς της Τεχεράνης έχουν επηρεαστεί από τις βιαιότητες και την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν, αλλά επισήμανε ότι οι πολυμερείς συνομιλίες θα συνεχιστούν.

Ωστόσο, «αναμένω ότι αυτές οι πολυμερείς συνομιλίες για το Ιράν θα συνεχιστούν» όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος. Υπενθυμίζεται ότι στις πολυμερείς αυτές συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας,( Γαλλία, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία) και η Γερμανία.