Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

«Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αποτελούν προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών των ημερίδων μελέτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα.

«Για την ελληνική κυβέρνηση είναι επιλογή η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στο δημόσιο τομέα, στην ασφάλεια, στην παιδεία, στην υγεία», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν καλό εφαλτήριο για την ανάπτυξη και την πρόοδο για όλους τους πολίτες».

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι όταν υποχωρήσει η κρίση. Η διεθνής οικονομική κρίση μάς καλεί όλους να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, να μεταρρυθμίσουμε ό,τι πρέπει να μεταρρυθμιστεί, να αλλάξουμε ό,τι χρειάζεται να αλλάξει για να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να τηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία της αγοράς και στην κοινωνική δικαιοσύνη, ανάμεσα στην ατομική πρωτοβουλία και την κοινωνική συνοχή».

Χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι υπάρχουν τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης στο επίπεδο της διεθνούς οικονομίας, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι ακόμη νωρίς και πρέπει να γίνουν πολλά βήματα.

«Μόνο με συντονισμό και συνεργασία μπορούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία και να δημιουργήσουμε θετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη», είπε και διευκρίνισε: «Στόχος πρέπει να είναι ο περιορισμός των δυσμενών επιπτώσεων της κρίσης, η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η στήριξη της απασχόλησης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην παράνομη μετανάστευση «που διογκώνεται με το πέρασμα του χρόνου» και υπογράμμισε ότι «για την Ελλάδα, η αντιμετώπισή της αποτελεί πρώτη προτεραιότητα».

«Η χώρα μας -είπε- σηκώνει μεγαλύτερο βάρος από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο το πρόβλημα αφορά όλους, αφού οι μη νόμιμοι μετανάστες κατευθύνονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών για την αντιμετώπισή της».

Σημείωσε, πάντως, ότι έχουν γίνει πρόοδοι στην συγκρότηση της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της PRONTEX πραγματοποιήθηκαν κοινές ευρωπαϊκές ασκήσεις.

Για την προστασία του περιβάλλοντος, που είναι μια από τις θεματικές της ημερίδας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «η ΕΕ θέλει και μπορεί να είναι στην πρωτοπορεία για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάσχεση των κλιματικών αλλαγών».

«Θέλουμε χειροπιαστά αποτελέσματα στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές με δέσμευση των χωρών για μετρήσιμη μείωση των εκπομπών αερίου και σταμάτημα των κλιματικών αλλαγών», υπογράμμισε.

Τέλος, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, τόνισε πως «αξιολογούμε το μήνυμά τους» και σημείωσε: «Οι πολίτες ανέδειξαν το ΕΛΚ αδιαμφισβήτητο νικητή των εκλογών, για τρίτη συνεχή φορά, δείχνοντας ότι στις κρίσιμες στιγμές εμπιστεύονταν το κόμμα μας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ύφεσης, της παράνομης μετανάστευσης, των κλιματικών αλλαγών».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία πως το 60% δεν προσήλθε στις κάλπες και πρόσθεσε ότι «η ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα θα πρέπει να γίνει πιο κατανοητή, πιο προσιτή στο μέσο πολίτη και πιο δίκαιη. Υποχρεώσή μας είναι να εστιάσουμε στο κοινό όραμα για μια Ευρώπη αλληλεγγύης και κοινωνικής συν