Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Το άνοιγμα ενός ακόμη κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, που αφορά τη φορολογία, αποφάσισε η ενταξιακή διάσκεψη ΕΕ - Τουρκίας, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε, λίγο μετά τη συνεδρίαση, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας, Εγκεμέν Μπαγκίς, επανέλαβε ότι στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης ένταξη.

Κατά τη συνέντευξη, ο εκπρόσωπος της Τσεχικής προεδρίας, Τζ. Κοχούτ, αφού χαιρέτισε τη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης να προωθήσει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, υπογράμμισε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και ειδικότερα, θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το πρωτόκολλο της Άγκυρας, χωρίς διακρίσεις».

Από την πλευρά της η Επιτροπή, δια στόματος του γεν. διευθυντή Διεύρυνσης, Μάικλ Λι, τόνισε ότι «ο πολιτικός έλεγχος των ενόπλων δυνάμεων είναι σημείο κλειδί για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας».

Ο κ. Λι εξέφρασε την ελπίδα ότι, επί σουηδικής προεδρίας, θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων, τα οποία θα αφορούν το περιβάλλον, τον ανταγωνισμό, την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική. Ελπίδα διατύπωσε και για την Τουρκία, ότι το προσεχές εξάμηνο θα ανοίξουν για τη χώρα τα κεφάλαια ενέργεια και εκπαίδευση και πολιτισμός.

Ο Εγκεμέν Μπαγκίς, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να γίνει πλήρες μέλος στην ΕΕ, αναλαμβάνοντας όλες τις υποχρεώσεις, αλλά και τα δικαιώματα, που συνεπάγεται η πλήρης ένταξη».

Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο Ενέργεια, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του είναι τεχνικά έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις στο θέμα αυτό και τόνισε ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο θα έπρεπε να είχε ήδη ανοίξει επί τσεχικής προεδρίας.

Ο Εγκ. Μπαγκίς σημείωσε ότι «σε περίοδο ενεργειακής κρίσης για την Ευρώπη, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ εμποδίζουν το άνοιγμα του κεφαλαίου αυτού με την Τουρκία, διακυβεύοντας τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών. Η Τουρκία δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά η λύση του προβλήματος για την ΕΕ».

Ερωτηθείς, τέλος, πότε η Τουρκία προτίθεται να επαναλειτουργήσει τη θεολογική σχολή στη Χάλκη, ο Εγκ. Μπαγκίς απάντησε ότι «η τουρκική κυβέρνηση αναζητά το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα».