Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Νέο ένταλμα για Χριστοφοράκο

Ο 4ος εφέτης-ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός εξέδωσε δεύτερο ένταλμα σύλληψης για το Μιχάλη Χριστοφοράκο για το σύστημα C4I.

Το ένταλμα εξεδόθη με την κατηγορία της απάτης κατά συναυτουργία εις βάρος του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens.

Οι κινήσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης στοχεύουν πλέον στο να μην παραγραφούν από τη γερμανική Δικαιοσύνη τα αδικήματα που βαρύνουν το Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος αναμένεται να ισχυριστεί πως τα αδικήματα για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ έχουν παραγραφεί στη Γερμανία.

Στα συμπληρωματικά στοιχεία που έστειλε η Εισαγγελία της Αθήνας στην αντίστοιχη του Μονάχου περιλαμβάνεται και η κατηγορία εις βάρος του για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Εις βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για τη σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και Siemens το 1997 για την ψηφιοποίηση, εκκρεμεί ήδη διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Πάντως, ο ίδιος ο Μιχάλης Χριστοφοράκος φαίνεται πως ακολουθεί τακτική απειλών, διαμηνύοντας μέσω των δικηγόρων του ότι στη διάθεσή του έχει στοιχεία, τα οποία θα κάνουν Έλληνες πολιτικούς να τρέμουν. Ωστόσο, τόσο ο κ. Ζαγοριανός όσο και ο Ευάγγελος Παντιώρας, προϊστάμενος του τμήματος Εκδόσεων, βρίσκονται ήδη στο Μόναχο, προκειμένου να επιδιώξουν ταχύτερες διαδικασίες έκδοσης του Χριστοφοράκου στην Ελλάδα.

Ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος συνελήφθη σε σπίτι ιδιώτη στο Ρόζενχαϊμ της Βαυαρίας και οδηγήθηκε στις φυλακές Στάντλχαϊμ του Μονάχου.

Εν τω μεταξύ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος τάραξε τα νερά με δηλώσεις του σχετικά με το «μαύρο» χρήμα και τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων. Ο πρώην υπουργός δήλωσε πως δεν είναι παράνομο ακόμη και το να κατέληγαν τα χρήματα της Siemens στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, ενώ αποκάλυψε και πως ο ίδιος έχει μεταφέρει χρήματα στο κόμμα από φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες.

Επισημαίνεται πως ο Θεόδωρος Τσουκάτος, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορείται για δωροδοκία στελεχών του ΟΤΕ. Στο αναλυτικό κατηγορητήριο ο ανακριτής δεν δέχεται τον ισχυρισμό του ότι το 1 εκατομμύριο μάρκα πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά σε στελέχη του ΟΤΕ, προκειμένου αυτά να μην αντιδράσουν στη συμφωνία με τη Siemens για την ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού. Ο κ. Τσουκάτος αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή την προσεχή Τετάρτη (1/7).

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αυτό που έχει δηλώσει είναι ότι επιθυμεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αναφερόμενος στα όσα αποδίδονται στους συνηγόρους του Χριστοφοράκου περί κινδύνου της ζωής εκείνου και της οικογένειάς του αν επιστρέψει στην Ελλάδα, ο Ευάγγελος Αντώναρος μίλησε για «αστειότητες».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί την έκδοση Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, προκειμένου αυτός να πει όλη την αλήθεια. Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που θέλουν τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens να έχει ισχυριστεί ενώπιον των γερμανικών Αρχών ότι έχει στοιχείς επιβαρυντικά για δέκα πολιτικούς, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ.