Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Την έκδοση Χριστοφοράκου ζητούν οι Ελληνικές αρχές

Την έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου ζητούν οι Ελληνικές αρχές μετά την σύλληψη του από τους Γερμανούς σε περιοχή της Βαυαρίας.

Ωστόσο, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens, Μ. Χριστοφοράκος να εξαντλήσει τα περιθώρια και να δικαστεί στη Γερμανία για τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Δένδιας ενέκρινε το αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίου Σανιδά να μεταβούν με δαπάνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας μας στο Μόναχο o Προϊστάμενος του Τμήματος Εκδόσεων της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Ευάγγελος Παντιώρας και ο ανακριτής της υπόθεσης της Siemens κ. Νικόλαος Ζαγοριανός.

Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί στο Μόναχο θα προσπαθήσουν να επισπευσθεί και να διευκολυνθεί η διαδικασία παράδοσης στην Ελλάδα του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Siemens κ. Μ. Χριστοφοράκου, ο οποίος συνελήφθη στη Βαυαρία σε εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές.

Σε βάρος του Χριστοφοράκου, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, είχε εκδοθεί από τις ελληνικές δικαστικές αρχές και συγκεκριμένα από τον τέταρτο ειδικό ανακριτή Ν. Ζαγοριανό, που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens, διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι ο κ. Χριστοφοράκος συνελήφθη σε σπίτι ιδιώτη στο Ροζενχάιμ του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βαυαρίας και οδηγήθηκε στις φυλακές Στάντελχάιμ Μονάχου. Οι κατηγορίες, που βαραίνουν το στέλεχος της εταιρίας, αφορούν τη σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και Siemens του 1997 για ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, τόνισε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αυτό που έχει δηλώσει είναι ότι επιθυμεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ χαρακτήρισε αστειότητες τα όσα αποδίδονται στους συνηγόρους του περί κινδύνου της ζωής του και της οικογένειάς του σε περίπτωση που επιστρέψει στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί την έκδοση Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, προκειμένου να πει όλη την αλήθεια, ενώ απαντώντας στις πληροφορίες που θέλουν τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens να έχει ισχυριστεί στις γερμανικές αρχές ότι έχει στοιχεία για δέκα πολιτικούς, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι αυτοί οι δέκα πολιτικοί δεν αφορούν το ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη ζήτησε και έλαβε από τον δ’ ειδικό ανακριτή, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της Siemens, ο Θεόδωρος Τσουκάτος, που εκλήθη σε απολογία για τα αδικήματα της συνέργιας σε δωροδοκία και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που του απευθύνει ο ανακριτής κ. Ζαγοριανός, σε στελέχη του ΟΤΕ και όχι στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, πήγε το ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα, που πήρε ο Θόδωρος Τσουκάτος από τη Siemens. Ο ανακριτής υπογραμμίζει ότι ο κατηγορημένος υπήρξε μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.