Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά για τον «Ελεύθερο Τύπο»

Tο «θρίλερ» με τις εξελίξεις στον «Ελεύθερο Τύπο» συνεχίζεται, οι έντονες αντιδράσεις πληθαίνουν και ενώ οι εργαζόμενοι σε εφημερίδα και ραδιοφωνικό σταθμό αγωνιούν η κυβέρνηση... σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Το θέμα της αναστολής έκδοσης του «Ελεύθερου Τύπου» και της διακοπής λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού City συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο. Ο υπουργός απέφυγε να δεσμευτεί για οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση.

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ ζήτησαν από τον υπουργό να εξετάσει το ενδεχόμενο «παγώματος» των δανειοληπτικών υποχρεώσεων των εργαζομένων για εύλογο χρονικό διάστημα ή να αναγνωριστεί σε όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση μια πλασματική διετία ή τριετία. Ο κ. Παυλό πουλος περιορίστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι νομίμως δυνατόν.

Στη συνέχεια το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ συνεδρίαζε επί ώρες για το ενδεχόμενο περαιτέρω κινητοποιήσεων, χωρίς όμως να καταλήξουν σε κάποια απόφαση.

Εν τω μεταξύ σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι θα πράξει η κυβέρνηση σχετικά με τους απολυμένους στον «Ελεύθερο Τύπο» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος επανέλαβε μια ακόμη φορά ότι... λυπάται.

«Θα ήθελα, όμως, από την άλλη πλευρά να υπενθυμίσω ότι εν προκειμένω πρόκειται για επιχειρηματική απόφαση στην οποία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο η κυβέρνηση» συμπλήρωσε ο κ. Αντώναρος.

Επίσης αντιπροσωπεία των εργαζομένων στον «Ελεύθερο Τύπο» συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Μετά τη συνάντηση το Κίνημα εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρεται ότι το κλείσιμο της εφημερίδας και του σταθμού «αποτελεί πλήγμα στη δημοκρατική ευαισθησία και στην ενημέρωση των πολιτών. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας σε όλους τους εργαζομένους, δημοσιογράφους, τεχνικούς, και διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι εν μια νυκτί έχασαν τη δουλειά τους, χωρίς δική τους υπαιτιότητα».

O πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ Γ. Καρατζαφέρης πρότεινε να δημιουργηθεί ένα σχήμα εκδοτών στο οποίο θα συμμετέχει και ο ίδιος, με στόχο να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ο κ. Καρατζαφέρης απηύθυνε έκκληση σε εκδότες όπως ο κ. Δ. Ρίζος και ο κ. Γ. Κύρτσος λέγοντας ότι «να κάνουμε μια συνάντηση, να δούμε αν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για να σώσουμε τον τίτλο και την εφημερίδα».

Η χθεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζουν την απορία και την αγανάκτησή τους για τις δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη. «Καταδικάζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από την απόφαση της ιδιοκτησίας Αγγελόπουλου να μετατρέψει τον “ΕΤ” σε κομματική εφημερίδα» αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η οικογένεια Αγγελοπούλου φαίνεται να συμφωνεί με το ενδεχόμενο να παραχωρήσει τη διαχείριση τουCityστους εργαζομένους.

Αν τελικά καταλήξουν σε συμφωνία, θα παραχωρηθούν στους εργαζομένους του σταθμού ο εξοπλισμός, ο πομπός και για ένα χρονικό διάστημα οι εγκαταστάσεις, έναντι συμβολικού τιμήματος.