Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Αυξάνονται οι ηλικιωμένοι αλκοολικοί στην Ολλανδία

Ο αριθμός των ηλικιωμένων ανθρώπων που έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ στην Ολλανδία αυξάνεται, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε την Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Την έκθεση συνέταξαν ένα ολλανδικό εθνικό ίδρυμα για τον εθισμό, το Dutch Stichting Informatie Verslavingszorg, και το Ολλανδικό Ινστιτούτο για την Ψυχική Υγεία και τον Εθισμό, Trimbos.

Ο αριθμός των ανθρώπων ηλικίας άνω των 55 ετών που νοσηλεύτηκαν σε κλινικές απεξάρτησης της Ολλανδίας, σχεδόν διπλασιάστηκε - από 3.154 που ήταν το 1998 σε 7.241 το 2008- σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου Trimbos, το οποίο εδρεύει στην Ουτρέχτη, στην κεντρική Ολλανδία.

Ο Ρομπ Μπόβενς, συντονιστής του ινστιτούτου Trimbos, δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα αποτελούν απλά «την κορυφή του παγόβουνου». «Εκτιμούμε ότι μόνο το 5% των ανθρώπων με πρόβλημα αλκοολισμού έρχονται σε εμάς». Ο Μπόβενς είπε ότι ο συνολικός αριθμός των ηλικιωμένων ολλανδών με πρόβλημα αλκοολισμού ανέρχεται σε 150.000.

Το ινστιτούτο Trimbos, το οποίο συγκεντρώνει και καταγράφει στοιχεία για τον εθισμό στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά στην Ολλανδία, αναφέρει ότι η κατανάλωση αλκοόλ στην Ολλανδία αυξάνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των ατόμων με πρόβλημα αλκοολισμού είναι μεγαλύτερη στην κατηγορία των 55 και άνω. Περίπου το 22% των ολλανδών αλκοολικών είναι ηλικίας άνω των 55 σε σύγκριση με 14% που ήταν πριν από δέκα χρόνια.

Επίσης, η έκθεση του Trimbos αναφέρει ότι παρατηρείται μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των ηλικιωμένων γυναικών που έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ σε σχέση με εκείνο των ηλικιωμένων ανδρών.