Απογείωση των βάσεων εισαγωγής σε όλες τις υψηλόβαθμες σχολές, λόγω του υπερπληθωρισμού αριστούχων προέβλεψε ο εκπαιδευτικός ερευνητής Χρήστος Κάτσικας.
Ο κ. Κάτσικας ανέφερε πως οι ιατρικές σχολές αναμένεται να σημειώσουν ρεκόρ εννιαετίας στην απαιτητικότητα των μορίων. Άνοδο αναμένεται επίσης να καταγράψουν οι Πολυτεχνικές σχολές, τα Παιδαγωγικά τμήματα, οι Νομικές και το τμήμα Ψυχολογίας Παντείου.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο κ. Κάτσικας κάνει μάλιστα λόγο για «παλιρροϊκό κύμα αριστούχων», καθώς, όπως αναφέρει, στις φετινές Πανελλαδικές είχαμε το μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων από το 2001. Οι 10.688 αριστούχοι, 1.773 περισσότεροι από πέρυσι, αναμένεται να καθορίσουν τις βάσεις στις υψηλόβαθμες και μεσαίες σχολές. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως υποψήφιοι που συγκέντρωσαν 19.350 μόρια δεν μπαίνουν στην Ιατρική Αθήνας, ή εκείνοι που συγκέντρωσαν 19.100 δεν εισάγονται στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΕΜΠ.
Με άλλα λόγια, υποψήφιοι με μέσο όρο στα εξεταζόμενα μαθήματα το 19 δεν μπορούν να επιλέξουν τη σχολή της αρεσκείας τους.
Πιο αναλυτικά και πάντα σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα, στο 1ο επιστημονικό πεδίο έχουμε ίδιες θέσεις στα υψηλόβαθμα τμήματα (πλην στρατιωτικών σχολών), με τους υπέρμετρους αριστούχους να προκαλούν άνοδο στις βάσεις. Οι εκτιμήσεις για Νομική Αθήνας μιλούν για βάση πάνω από τα 19.000 μόρια, ενώ στην περιοχή των 19.000 μορίων αναμένεται να κινηθούν η Νομική Θεσσαλονίκης και τα Παιδαγωγικά Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Τα υψηλόβαθμα τμήματα του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου θα καταγράψουν ανοδική πορεία, λόγω των περισσότερων αριστούχων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, με τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Η/Υ ΕΜΠ να ξεπερνούν το φράγμα των 19.200 μορίων.
Το 3ο επιστημονικό πεδίο σημαδεύεται από το ρεκόρ εννιαετίας της Ιατρικής Αθηνών. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι 19-20 έγραψαν 1.337 υποψήφιοι έναντι 793 το 2008, γεγονός που προκαλεί κυριολεκτικά «εκτόξευση» στις βάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η βάση εισαγωγής στην Ιατρική Αθήνας ήταν 19.306 μόρια το 2008, οπότε οι φετινές εκτιμήσεις μιλούν για τιμές πάνω από 19.400 μόρια. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες Ιατρικές, αλλά και Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές Σχολές.
Ανοδική κίνηση των βάσεων προβλέπεται και στο 5ο επιστημονικό πεδίο με τις περιζήτητες Οικονομικές Σχολές.
Την ίδια ώρα, οι Πρυτάνεις προτείνουν την καθιέρωση μακροπρόθεσμα της ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια με βάση το βαθμό του Λυκείου και ορισμένα επιπλέον κριτήρια. Μέχρι να φτάσουμε, όμως, στην ελεύθερη πρόσβαση προτείνουν τη διατήρηση των εξετάσεων με τα Ιδρύματα να έχουν πλέον ρόλο στον καθορισμό της ύλης και του συντελεστή βαρύτητας ανά μάθημα.
Οι Πρυτάνεις αναμένεται να καταθέσουν στην επιτροπή «Μπαμπινιώτη» την πρότασή τους για τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα μέχρι το Σεπτέμβριο.