Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Ε.Ε.: 7.000 - 8.000 θάνατοι από ναρκωτικά ετησίως

Περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι στην EE κάνουν χρήση ή έκαναν κάποια στιγμή στο παρελθόν χρήση κοκαΐνης. Κατά μέσο όρο ένας πολίτης της ΕΕ πεθαίνει κάθε ώρα από υπερβολική δόση, ενώ οι θάνατοι από ναρκωτικά στην Ευρώπη ανέρχονται σε 7.000-8 000 ετησίως.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα ναρκωτικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα μια νέα πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού με τίτλο ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ (EAD), που έχει ως κύριο στόχο να κινητοποιήσει την κοινωνία και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η EAD θα βασιστεί στην αρχή της «επιμερισμένης ευθύνης», και θα ενθαρρύνει τον καθένα – ομάδες ή άτομα, επαγγελματίες, ή απλά κάθε μέλος της κοινωνίας – να υποσχεθεί ρητά και να αναλάβει δέσμευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών με κάποιο τρόπο. Σήμερα, ο κ. Barrot, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, παρουσία του κ. Νίκου Aλιάγα, δημοσιογράφου, και του Jerzy Owsiak δημοσιογράφου/κοινωνικού αγωνιστή, κήρυξε επίσημα την έναρξη της EAD κατά τη διάρκεια εκδήλωσης υψηλής προβολής με τη συμμετοχή περίπου 120 φορέων από την ΕΕ.

Ο Αντιπρόεδρος Barrot, Επίτροπος αρμόδιος για τη δικαιοσύνη την ελευθερία και την ασφάλεια, δήλωσε: «Μία από τις δηλωμένες προτεραιότητες του νέου σχεδίου δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά (2009-2012), του οποίου η EAD αποτελεί κύρια δράση, είναι να ενθαρρύνει τις οργανώσεις και τους πολίτες να αναλάβουν ενεργό ρόλο. Στο πλαίσιο της EAD, απευθυνόμαστε στους Ευρωπαίους στην καθημερινή τους ζωής προσφέροντάς τους τα μέσα τόσο για να εκφράσουν τις απόψεις τους όσο και για να αναλάβουν δράση».