Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Δύσκολη η έκδοση Χριστοφοράκου από τη Γερμανία- Το πρώην στέλεχος της Siemens ισχυρίζεται ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί

ΜΟΝΑΧΟ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Κοιμάται αργά και ξυπνά νωρίς. Αυτό χαρακτήριζε ανέκαθεν τον τρόπο ζωής του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Γι΄ αυτό και όταν οι οκτώ άνδρες των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας μπήκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στη βίλα μιας οικογένειας Γερμανών που τον φιλοξενούσε στο Ροζενχάιμ, μια κωμόπολη 70 χιλιόμετρα νοτιανατολικά του Μονάχου, τον βρήκαν να κάθεται στην κουζίνα με τις πιτζάμες πίνοντας τον καφέ του. «Ηταν σαν να μας περίμενε, παρ΄ όλο που δεν ήξερε ότι θα έρθουμε» είπε ένας από αυτούς. «Παραδόθηκε χωρίς την παραμικρή αντίσταση».

Λίγες ώρες αργότερα ο πρώην μάνατζερ της Siemens Ηellasμεταφέρθηκε στις φυλακές του Σταντελχάιμ στο Μόναχο, όπου και οδηγήθηκε στον ανακριτή. «Ισχυρίστηκεότι το ένταλμα σύλληψης εναντίον του δεν είναι θεμιτό, επειδή οι κατηγορίες που τον βαρύνουνέχουν παραγραφεί» λέει ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας του Μονάχου Αλφονς Ομπερμάγερ. «Γι΄ αυτό και επικαλούμενος τη γερμανική του ιθαγένεια ζήτησε να αφεθεί αμέσως ελεύθερος».

Οι ισχυρισμοί του κ. Χριστοφοράκου, σύμφωνα με τον ίδιο εισαγγελέα, δεν είναι εντελώς αβάσιμοι. «Από την πρώτη εξέταση που κάναμε προέκυψεότι τα αδικήματα για την προ του 2000 περίοδο έχουν όντως παραγραφεί, δεδομένου ότι στη Γερμανία η παραγραφή εφαρμόζεται ήδη πέντε χρόνια μετά την τέλεση παρανόμων πράξεων» λέει. «Απομένουν τα αδικήματα που έγιναν μετά. Αυτό διερευνούμε τώρα». Αλλά και γι΄ αυτά, προσθέτει, η μη παραγραφή θα ισχύει μόνο σε περίπτωση που υπήρξε επίσημη διακοπή της ανάκρισης εναντίον του μετά το 2000.

Ο κ. Ομπερμάγερ δεν αποκλείει πάντως εντελώς την πιθανότητα έκδοσης. «Αν καταλήξουμε σε αυτήν, πρέπει να εκπληρωθούν τουλάχιστον δύο βασικές προϋποθέσεις, προτού τον παραδώσουμε στις ελληνικές αρχές» λέει. «Η πρώτη είναιότι σε περίπτωση δίκης και καταδίκης του στην Ελλάδαο κατηγορούμενος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να εκτίσει την ποινή του στη Γερμανία. Αυτό συνηθίζεται σε όλη την Ευρώπη και δεν νομίζω ότι θα έχουν αντίρρηση σχετικά οι ελληνικές αρχές. Και η δεύτερη είναιότι η κατηγορία που τον βαρύνει θα πρέπει να έχει άμεση σχέση με τη χώρα η οποία έχει κινήσει δίωξη εναντίον του, στη συγκεκριμένη περίπτωση την Ελλάδα».

Οι δικηγόροι του κ. Χριστοφοράκου πάντως, οι οποίοι έδωσαν χθες επί τούτου συνέντευξη Τύπου στο Ροζενχάιμ, παραπέμπουν και σε ένα άλλο «ευπαθές» σημείο της ελληνικής Δικαιοσύνης που κάνει, κατά τη γνώμη τους, αδύνατη την έκδοση. «Ο πελάτης μας έχει και τη γερμανική ιθαγένεια» λέει ο κ. Ντάνιελ Πέτερ. «Γι΄ αυτό και δεν επιτρέπεται να παραδοθεί σε μια χώραη οποία τον απειλεί ακόμη και με ισόβια δεσμά- τη στιγμή που στη Γερμανία θα τιμωρούνταν για τα ίδια αδικήματα το πολύ σε λίγα χρόνια κάθειρξης».

Α νοιχτό παραμένει επίσης το θέμα της κατευθείαν δίωξης του κ. Χριστοφοράκου από τις γερμανικές αρχές. «Ως τώρα δεν έχουν κινήσει διαδικασία εναντίον του» λέει ο κ. Πέτερ. «Τώρα όμως, ύστερα από τη σύλληψή του, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε». Η εισαγγελέας ΧίλντεγκαρτΜπόιμλερΧεσλ , η οποία χειρίζεται το συνολικό πλέγμα της υπόθεσης Siemens, έχει, ως λέγεται, αρχίσει από καιρό το «ψάξιμο». Το πώς θα τον μεταχειριστεί μελλοντικά θα εξαρτηθεί βέβαια και από τον νέο πελάτη της. «Αν ο Χριστοφοράκος δείξει έμπρακτη μεταμέλεια και καρφώσει τους αποδέκτες των χρημάτων, τότε θα πέσει στα μαλακά, όπως έπεσαν και άλλοι κατηγορούμενοι» έλεγε χθες γνωστός νομικός στο Μόναχο. «Διαφορετικά, θα μείνει για καιρό στις βαυαρικές φυλακές. Αρκετό πάντως για να αλλάξει και τις καθημερινές του συνήθειες- να κοιμάται νωρίς και να ξυπνά αργά».

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
«Δεν τον κρατήσατε εδώ, τουλάχιστον φέρτε τον πίσω»
«Η γερμανική Δικαιοσύνη έκανε αυτόπου δεν έκανε η ελληνική» ήταν το πρώτο σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για τη σύλληψη του κ. Χριστοφοράκου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε τις προτάσεις που είχε κάνει το ΠαΣοΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, τις οποίες η κυβέρνηση απέρριψε. «Οφείλει η κυβέρνηση να εξηγήσει επαρκώς γιατί δεν προχώρησε στη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής,ώστε να χυθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση» σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος εξέφρασε επίσης την ελπίδα, όπως τη χαρακτήρισε, «η ελληνική κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να έλθει στη χώρα μας ο κ. Χριστοφοράκος, καθώς δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να μη φύγει».

Μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι «η διεκπεραίωση των κατάλληλων ενεργειώνγια τη σύντομη έκδοση του κ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα είναι το ελάχιστο που πλέον μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να ανακτηθεί το τρωθέν κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης». «Αν χαθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη,αυτό συνιστά πλήγμα στη Δημοκρατία και την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος» κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Εν τω μεταξύ αιχμές κατά της Δικαιοσύνης για τη διαφυγή του κ. Χριστοφοράκου στο εξωτερικό άφησε χθες το βράδυ στο Μega ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας , ο οποίος τόνισε ότι η Δικαιοσύνη δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει τη φυγή του στο εξωτερικό.

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως δεν είναι θέμα της κυβέρνησης το ότι έφυγε ο κ. Χριστοφοράκος στο εξωτερικό αλλά θέμα της ίδιας της Δικαιοσύνης. Με τη δήλωσή του αυτή ο κ. Δένδιας άφησε έκθετο, όπως τόνιζαν χθες δικαστικοί κύκλοι, τόσο τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, λίγες ημέρες πριν από την αποχώρησή του από το δικαστικό σώμα, όσο και τον 4ο ειδικό ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens κ. Ν. Ζαγοριανό.