Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών με έπαθλο το Άσυλο

Χαρακτήρα πολιτικού θρίλερ με στοιχεία ενός αγώνα πινγκ πονγκ στον οποίο έχουν εμπλακεί πολιτικά κόμματα, πρυτανικές αρχές, δικαιοσύνη, αστυνομία, κομματικές νεολαίες, αντιρατσιστικές οργανώσεις και κυρίως 300 άνθρωποι που δηλώνουν αποφασισμένοι να πληρώσουν με το αίμα τους την νομιμοποίησή τους έχει λάβει πια η υπόθεση με την κατάληψη του παλαιού κτιρίου της Νομικής.

Μια υπόθεση που ξεκίνησε ως μια αγωνιώδης και ύστατη προσπάθεια 300 μεταναστών να διεκδικήσουν την νόμιμη παραμονή τους στην Ελλάδα, έχει εξελιχθεί σε ένα μπρα-ντε-φερ με «έπαθλο» το πανεπιστημιακό άσυλο αλλά και το ζήτημα της διαχείρισης συνολικά των μεταναστών με τους πάντες να αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους.

Ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στην κοινωνία είναι ότι όλοι προσπαθούν είτε να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους και να παίρνουν τις αποστάσεις τους (βλ. ΚΚΕ) είτε να εκφράσουν τη διαφωνία τους για θεσμούς όπως το άσυλο (βλ. ΝΔ) και ζητήματα όπως αυτό της διαχείρισης των παράνομων μεταναστών (βλ. ΛΑΟΣ).

Την ίδια ώρα παγιδευμένη μέσα στις συμπληγάδες των πολιτικών βρίσκονται οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών στις οποίες αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι, επιστρέφουν το μπαλάκι της διαχείρισης αυτού του προβλήματος που μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα. Ενδεικτική είναι η επιμονή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να υπενθυμίζει ότι ναι μεν είναι έτοιμο να παρέμβει αν χρειαστεί αλλά θα το πράξει μόνο αν ακολουθηθεί κατά γράμμα ό,τι προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο για το άσυλο και την παραβίασή του. Όλα λέγονται στη δήλωση του Χρήστου Παπουτσή: «Θέλω να διευκρινίσω ότι οι πρυτανικές αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία και την ασφάλεια των χώρων και των εγκαταστάσεων. Έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα με απόφαση των αρμοδίων οργάνων να ζητήσουν τη συνδρομή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, όπως ορίζει ο νόμος του κράτους. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι έτοιμο να συνδράμει τις Πανεπιστημιακές αρχές, μόνο στο πλαίσιο του νόμου και με παρουσία των εισαγγελικών αρχών, ώστε να εγγυηθεί την ειρηνική και ασφαλή αποχώρηση από το κτήριο της Νομικής».

Ανάλογος είναι και ο ρόλος που επιφυλάσσεται και στη δικαιοσύνη, η οποία ξαφνικά βρέθηκε με μια «καυτή πατάτα» στα χέρια καθώς καλείται να ερευνήσει τόσο αν έχουν διαπράξει παράβαση καθήκοντος οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και αν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις εις βάρος άλλου υπευθύνου για παραβάσεις του νόμου, που αφορά σε υπηκόους τρίτων χωρών, σχετικά με την παράνομη είσοδό τους στη χώρα και την παράνομη διαμονή τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον νόμο οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να παρέμβουν και να ζητήσουν την επέμβαση της αστυνομίας μόνο αν διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα σε χώρο του πανεπιστημίου. Εάν πρόκειται για πλημμελήματα η παρέμβαση της αστυνομίας μπορεί να ζητηθεί από την Εισαγγελία μόνο μετά από πρόσκληση της Πρυτανείας.

«Βλέπουν» προβοκάτσια

Πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διέρρεαν το βράδυ της Τετάρτης ότι πρόκειται για απόπειρα προβοκάτσιας κάνοντας λόγο για οργανωμένο σχέδιο από συγκεκριμένο φόρουμ μεταναστών με την εμπλοκή ονομάτων από τον αντεξουσιαστικό χώρο. Στόχος, σύμφωνα με την ίδια διαρροή, είναι σε πρώτη φάση το χάπενινγκ, σε δεύτερη η εμπλοκή της αστυνομίας και σε τρίτη η ύπαρξη θύματος. Αρχικά, μάλιστα, επιμένουν οι πληροφορίες το σχέδιο προέβλεπε μετανάστες από χώρες της Ασίας αλλά επειδή δεν υπήρξε προθυμία, οι οργανωτές στράφηκαν προς μετανάστες από το Μαγκρέμπ.

Πάντως ο πρωθυπουργός στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «δεν είναι στην πρόθεσή μας να ασκήσουμε βία, αλλά δεν θα υποκύψουμε σε βίαιους εκβιασμούς».

Η στάση των κομμάτων

Το τρίπτυχο να εφαρμοστούν οι νόμοι, να μην καταλυθεί το κράτος δικαίου και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους είναι αυτό στο οποίο κινείται η κυβέρνηση όπως ξεκαθαρίστηκε και κατά τη διάρκεια διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον Γιώργο Παπανδρέου στο γραφείο του στη Βουλή.

Από την άλλη πλευρά η Νέα Δημοκρατία βρήκε την ευκαιρία να «ανοίξει» για άλλη μια φορά το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου χαρακτηρίζοντας το «ξεπερασμένο» και χωρίς καμία χρησιμότητα και προαναγγέλλοντας κατάθεση πρότασης νόμου για την άρση του θεσμού αυτού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προσπάθησε να αποσυνδέσει το θέμα των μεταναστών από αυτό του πανεπιστημιακού ασύλου προτείνοντας ακόμα και τη μεταφορά των 237 ανθρώπων σε δημοτικό γυμναστήριο, έχοντας κατά νου ότι οι απώλειες μπορεί να είναι πολλές και σε διαφορετικά μέτωπα.

Ακόμα πιο ξεκάθαρη ως προς το διαχωρισμό των δύο θεμάτων, ίσως και με τον φόβο της προβοκάτσιας, είναι η στάση του ΚΚΕ. Λέει «ναι» στο άμεσο και πρακτικό ζήτημα της δικαίωσης όλων των μεταναστών που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, χωρίς, όμως, τη «νομιμοποίηση σε όλα εκείνα τα σχέδια που θέλουν να εγκατασταθεί η αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια και κατά καιρούς να παρεμβαίνει καταλύοντας το άσυλο».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία ζητά την ομαλή επίλυση του προβλήματος, την εξεύρεση χώρου για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών, αλλά και την έναρξη ενός ουσιαστικού και συντεταγμένου διαλόγου για τη μεταναστευτική πολιτική αλλά δεν παραλείπει να επισημάνει την ευθύνη όλων εκείνων που «με πολιτική αφροσύνη ενέπλεξαν τους μετανάστες με το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου».