Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Πληρώνουμε και τους Αλβανούς καλλιτέχνες!

Ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει για… αλβανικές κινηματογραφικές παραγωγές! Συγκεκριμένα, πληρώνουμε για τη συμπαραγωγή του Αλβανικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, την ταινία «Αμνηστία», προϋπολογισμού 800.000 ευρώ…

Σημειώστε ότι η ταινία του Μπουγιάρ Αλιμάνι (90 Productions), ενισχύθηκε και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Eurimages, άρα το πληρώνουμε εις διπλούν, ενώ συμμετέχει και ο Γάλλος παραγωγός Guillaume de Seille (Arizona Films). Η ταινία λοιπόν αυτή, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επερχόμενο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, στις 10 – 20 Φεβρουαρίου 2011, στο τμήμα Φόρουμ. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, πρόκειται για την πρώτη αλβανική ταινία που παρουσιάζεται στην ιστορία του Φεστιβάλ Βερολίνου.

Η υπόθεση: ένας καινούργιος νόμος που επιτρέπει για πρώτη φορά ερωτική επαφή ανάμεσα σε συζύγους στις φυλακές των Τιράνων, τίθεται σε εφαρμογή στην Αλβανία. Η Έλσα ταξιδεύει από το μακρινό Πόγκραντετς μια φορά το μήνα για να συναντήσει τον άντρα της στην φυλακή. Ο Σπετίμ επίσης επισκέπτεται τη φυλακή για να δει την γυναίκα του. Μια ιστορία αγάπης ανάμεσά τους θα αρχίσει να ζει έξω από την φυλακή μέχρι που τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα και για τους δυο. Σύμφωνα με τους σκηνοθέτες, πρόκειται για μια ταινία όπου η παλιά Αλβανία συγκρούεται με την καινούργια, όπου το ηθικό παλεύει με το πάθος και το τίμημα είναι βαρύ και όλα αυτά σε μια Αλβανία η οποία προσπαθεί να βρει το πρόσωπο της στον δρόμο προς την Ευρώπη.

Όλα ωραία και καλά. Αυτό που δεν γίνεται κατανοητό, είναι γιατί τις όποιες πολιτιστικές «αναζητήσεις» της τριτοκοσμικής και καθυστερημένης Αλβανίας, μιας χώρας εχθρικής προς τα εθνικά μας συμφέροντα (μέχρι και την ΑΟΖ αρνούνται να οριοθετήσουν με την Ελλάδα, παίζοντας το παιχνίδι των Τούρκων), όπου οι ομογενείς μας πέφτουν συνεχώς θύματα μισαλλόδοξων επιθέσεων, πρέπει να τις πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Με λίγα λόγια, πληρώνουμε, χωρίς να ζητάμε ανταλλάγματα σε κάποιο τομέα! Μιλάμε για πρωτοφανή πρακτική και άλλη μια ένδειξη ενδοτικότητας, αλλά και μιας λογικής, σύμφωνα με την οποία, θα μπορέσουμε θεωρητικά να εξευμενίσουμε τον κάθε επιθετικό και «απαιτητικό» γείτονα, προσφέροντάς του γη και ύδωρ.

Η κατασπατάληση κονδυλίων, στο όνομα των πολυπολιτισμικών & διεθνιστικών ιδεοληψιών, πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορούν οι διάφοροι «προοδευτικοί» και θολοκουλτουριάρηδες, να παίζουν με τα χρήματα των φορολογουμένων. Η χρηματοδότηση αλβανικών (!) παραγωγών, συνιστά όντως κατασπατάληση. Από εκεί και πέρα, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τον τελευταίο καιρό, υπό τη διοίκηση του επιχειρηματία Γιώργου Παπαλιού, οι διαδικασίες στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έχουν σχετικά εξορθολογιστεί. Ας ελπίσουμε, ότι, εν όψει μάλιστα αλλαγών, θα κοπούν τέτοιες χρηματοδοτήσεις. Άσχετα αν κάποιοι θεωρούν τον Αλβανό σκηνοθέτη, «ταλέντο»...