Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις – Οι συγκυρίες στη Τουρκία και οι επερχόμενες εκλογές ευνοούν θερμό επεισόδιο

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται οι μονάδες πρώτης γραμμής του Ελληνικού Στρατού σε Εβρο και ανατολικό Αιγαίο, μετά από σχετική απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, υπό το φόβο θερμού επεισοδίου. Η κατάσταση στην Τουρκία τις τε­λευταίες ημέρες είναι τουλάχιστον συγκεχυμένη, καθώς οι στρατηγοί -γνωστοί και ως «γεράκια της Αγκυ­ρας»- πνέουν τα μένεα κατά του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την «εντός έδρας» λεκτική επίθεση του Γιώργου Παπανδρέου. Παράλληλα, η σύγκρουση ανάμεσα σε ισλαμιστές και κεμαλιστές έχει κο­ρυφωθεί, ενώ οι εκλογές του προσεχούς Ιουνίου βρίσκονται από τώρα στην επικαιρότητα.

Αποτελεί κοινό μυστικό και δόγμα της γείτονως, πως τα «εσωτερικά προβλήματα, εξάγον­ται με κρίση στο Αιγαίο» και αυτό ακριβώς θέλει να προλάβει η ελληνι­κή στρατιωτική ηγεσία.
Αλλωστε, τα διδάγματα από το περιβόητο σχέδιο «Βαριοπούλα», είναι ακόμα φρέσκα κι αυτό γιατί αποδείχθηκε περίτρανα πως οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν μελετήσει άριστα την αμυντι­κή διάταξη μας και γνωρίζουν που και πότε να χτυπήσουν.


Ταυτόχρονα το γεγονός πως η Ελλάδα και Ισραήλ έχουν έρθει πιο κοντά το τελευταίο διάστημα με αφορμή τα ενεργειακά ζητήματα στη Μεσόγειο, ενοχλεί ιδιαίτερα την Αγκυρα. Πολιτι­κοί και γεωστρατηγικοί αναλυτές σημειώνουν πως το 2011 είναι μια άκρως επικίνδυνη χρονιά για την ασφάλεια της χώρας σε σχέση με την εξ’ Ανατολών απειλή. Είναι χαρακτη­ριστικό μάλιστα πως κάνουν αναφο­ρές στην κατάσταση που υπήρχε το 2003 στην Τουρκία, καθώς και στην τακτική των στρατιωτικών «τσαμ­πουκάδων», ενώ την ίδια ώρα κυο­φορούνται σημαντικές πολιτικές εξε­λίξεις. Ταυτόχρονα, οι προκλήσεις στον αέρα είναι καθημερινό φαινόμε­νο, ενώ πλέον τείνουν να γίνουν… κα­νόνας και οι βόλτες των «τουρκικών» φρεγατών στο Αιγαίο.

Ειδικές Δυνάμεις
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων πρώτης γραμμής, αποφασίστη­κε η αποστολή σε Εβρο και ανατολι­κό Αιγαίο «κάθε μονάδας των Ειδι­κών Δυνάμεων που είναι διαθέσιμη, με εξαίρεση τις μονάδες αλεξιπτωτι­στών που θα διατηρηθούν ως στρα­τηγική εφεδρεία». Οι ειδικοδυναμίτες του Ελληνικού Στρατού βρίσκονται πλέον -ή θα βρεθούν σε λίγα εικοσι­τετράωρα- σε κάθε νησί, νησίδα και βραχονησίδα που θα μπορούσε να μπει στο τουρκικό στόχαστρο. Μάλι­στα, τις προσεχείς ημέρες θα προ­ωθηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», μονάδες αρμάδων μάχης και πυροβολικού κοντά στα σύνορα με τον Εβρο.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, πως το παλαιά αμυντικά σχέδια του στρατεύματος σε περίπτωση θερμού επεισοδίου έχουν… πεταχτεί στον κά­λαθο των αχρήστων μετά τη δημοσί­ευση του σχεδίου «Βαριοπούλα», κα­θώς καταδείχθηκαν εγγενείς αδυνα­μίες της ελλη\ιικής πλευράς. Εδώ, βέ­βαια, πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως όποια ενέργεια γίνει -αν γίνει-θα λάβει χώρα σε μικρό εύρος χώρου και μέσα σε ελάχιστες ώρες, ενώ αστάθμητος είναι ο πολιτκός παρά­γοντας.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, πάντως, ο αριθμός των ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που μεταφέρονται στα νησιά σίγουρα δεν είναι μεγάλος (μερι­κές εκατοντάδες), λύνει όμως σε με­γάλο βαθμό τα προβλήματα επάν­δρωσης των περισσοτέρων στρατιω­τικών μονάδων. Ταυτόχρονα, αποτε­λεί σημαντική τονωτική ένεση όσον αφορά στη ψυχολογία του στρατεύματος. Κανείς, άλλωστε, δεν έχει ξε­χάσει τις διδαχές του 1996 και των Ιμίων, ενώ ακόμα και η φαινομενικά ακίνδυνη τοποθέτηση μίας τουρκι­κής κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε κάποια νησίδα ή βραχονησίδα αρκεί για να ανάψει η… σπίθα.


Μνήμες 2009
Επειδή σκοπός του δημοσιεύματος δεν είναι η κινδυνολογία, αλλά η αποτύπωση της κατάστασης να θυμί­σουμε πως αντίστοιχη κίνηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είχα­με και τον Ιούλιο του 2009. Τότε πε­ρίπου 300 ειδικοδυναμίτες είχαν σταλεί σε νησιά του ανατολικού Αι­γαίου, μετά από πληροφόρηση για πιθανό «θερμό επεισόδιο» από την Τουρκία, η οποία είχε χρησιμοποι­ηθεί ως αφορμή για να ανεβάσουν το θερμόμετρο οι Τούρκοι. Ευτυχώς τό­τε, η ελληνική πλευρά επέδειξε σύνε­ση -οι Τούρκοι είχαν στείλει σε ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων τηλε­οπτικό συνεργείο να καταγράψει την αλλαγή φρουράς του νησιού με τη «λεζάντα» της μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων από την Ελλάδα σε αμφισβητούμενης κυριότητας νησιά- και αποτράπηκαν τα χειρότερα. Να σημειώσουμε, τέλος, πως εκτός από τη μεταφορά ανδρών έχουμε και ενίσχυση υλικών και αποθεμάτων των στρατιωτικών μονάδων πρώτης γραμμής και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στα νησιά.