Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες και χιόνια

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τις τελευταίες ώρες το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, τις βροχές τις καταιγίδες αλλά και τις χιονοπτώσεις, που σημειώνονται ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, συνιστώντας ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες κατά τις μετακινήσεις τους.

Στα λευκά ντύθηκαν τόσο η Φλώρινα όσο και η Κοζάνη, ενώ με απόφαση της Περιφέρειας τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και στους δύο νομούς. Σύμφωνα με την Τροχαία, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, τόσο στο ορεινό οδικό δίκτυο της Φλώρινας όσο και στο κέντρο της πόλης.

Ανοιχτός είναι ο δρόμος προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν από την Κερασιά και τον Άγιο Αθανάσιο, ενώ χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων από τη Νάουσα προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια», στο όρος Βέρμιο.

Προβλήματα και στην Πελοπόννησο – Θυελλώδεις άνεμοι στο Ιόνιο

Το χιόνι επέφερε διακοπή κυκλοφορίας για λεωφορεία και οχήματα βαρέως τύπου, στον δρόμο Πάτρα - Καλάβρυτα, μέσω Χαλανδρίτσας, Φτέρης και Πούντας. Η κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Συγκεκριμένα, το πρόβλημα στην Πατρών -Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας εντοπίζεται από την Καλάνιστρα και πάνω, στην Πατρών - Καλαβρύτων μέσω Πούντας από το χωριό Κερνίτσα και πάνω και στην Πατρών - Καλαβρύτων μέσω Φτέρης από το Πυργάκι και πάνω.

Ισχυροί άνεμοι 8 και 9 μποφόρ πνέουν στον Πατραϊκό κόλπο και το Ιόνιο, με αποτέλεσμα τα πλοία να παραμένουν δεμένα μέχρι και τις 12:00, οπότε και θα εκδοθεί νέα ειδοποίηση.

Ανεκτέλεστα παραμένουν τα δρομολόγια από την Κυλλήνη προς Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, από την Πάτρα για Κεφαλονιά και Ιθάκη, το δρομολόγιο Πρίνου-Καβάλα, αλλά και τα δρομολόγια από την πορθμειακή γραμμή Ρίου -Αντιρρίου.

Στη Σαλαμίνα το απαγορευτικό ισχύει για τα πλοία που ταξιδεύουν προς Πειραιά.

Ισχυρές βροχές και νοτιάδες στην Κρήτη

Σημαντικές βροχές σημειώνονται στην Κρήτη την Παρασκευή, με τον σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Σαμαριά να καταγράφει 53 χιλιοστά βροχής μέσα στις οκτώ πρώτες ώρες της ημέρας, συνοδεία νοτιάδων, των οποίων η μέγιστη ένταση προσεγγίζει τα 100 χλμ./ώρα.