Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Κόντρα Παπουτσή – Κομισιόν για τον φράχτη του Έβρου

Σαφείς αποστάσεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη πήρε η Κομισιόν σχετικά με την πρόθεσή της ελληνικής κυβέρνησης να κατασκευάσει ένα φράχτη μήκους 12,5 χλμ. κατά μήκος των χερσαίων συνόρων Ελλάδος – Τουρκίας στον ποταμό Έβρο.

Το σχόλιο του εκπροσώπου της αρμόδιας ευρωπαίας επιτρόπου για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ, για το συγκεκριμένο μέτρο όταν ρωτήθηκε τη Δευτέρα από δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρη όσον αφορά τη στάση που έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Η κατασκευή φρακτών και τοίχων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν βραχυπρόθεσμο μέτρο, το οποίο δεν συμβάλλει στη συνολική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων» δήλωσε ο Μικέλε Τσερκόνε.

Δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Έβρος θεωρείται και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε οποιοσδήποτε συνειρμός με τον αντίστοιχο τοίχο που σχεδιάζουν, για παράδειγμα, οι Ισραηλινοί για να αποκλείσουν του Παλαιστίνιους που θα μπορούσε να δημιουργηθεί, είναι φυσικό να δημιουργεί δεύτερες και τρίτες σκέψεις στους αξιωματούχους των Βρυξελλών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσερκόνε επέμεινε στην εύρεση πολιτικής λύσης εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει το συντομότερο δυνατό τελική συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, ώστε, τελικά, να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις προς την Ελλάδα.

Επιμένει ο Χρήστος Παπουτσής

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με δήλωσή του που δημοσιοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας και μετά τις ποικίλες αντιδράσεις που προκάλεσε τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος το σχέδιο της κυβέρνησης, εμφανίζεται αμετακίνητος.

Όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του η κατασκευή του φράχτη εντάσσεται σε μια δέσμη μέτρων που ψηφίζονται τις επόμενες ημέρες και περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής ταχείας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και μιας αυτοτελούς υπηρεσίας για τη λειτουργία κέντρων πρώτης υποδοχής και κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών ενώ αναθεωρείται το νομικό πλαίσιο για την οργάνωση εθελοντικού επαναπατρισμού μεταναστών και την υποχρεωτική απέλαση εκείνων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Για να προλάβει, μάλιστα, τυχόν αντιδράσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, ο κ. Παπουτσής σπεύδει να διευκρινίσει, τέλος, ότι «τα μέτρα δεν στρέφονται σε καμία περίπτωση κατά της Τουρκίας. Αντίθετα, διευκολύνουν και ενισχύουν τη συνεργασία μας με την Τουρκία όσον αφορά στην αντιμετώπιση του φαινομένου παράνομης μετανάστευσης, της ουσιαστικής εφαρμογής της διμερούς Συμφωνίας επανεισδοχής και την αποφασιστική αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών που δρουν στις δύο χώρες και διεθνώς».