Στο αυτόφωρο θα στέλνονται όσοι δεν αποδίδουν Φ.Π.Α. Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των διατάξεων κατά της φοροδιαφυγής.
Μετά και τις νέες παραινέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο και παράλληλα προωθεί την ενεργοποίηση διατάξεων που έχουν ψηφιστεί από τον περασμένο Οκτώβριο.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) διαφωνεί με την εξαγγελθείσα ευρεία ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής σε κακουργηματικό επίπεδο.
Πιο αναλυτικά, για την προετοιμασία του πλαισίου έχει συσταθεί ειδική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών, κ. Πλασκοβίτης και Καπελέρης, και εκπρόσωποι των εισαγγελέων και της Επιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται η διαδικασία του αυτοφώρου για μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων και κυρίως Φ.Π.Α. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών επιζητεί την εφαρμογή των νέων διατάξεων που ισχύουν ήδη και οι οποίες προβλέπουν:
* Φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους για μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων έως 75.000 ευρώ.
* Κάθειρξη έως 10 έτη για μη απόδοση άνω των 75.000 ευρώ.
* Φυλάκιση τουλάχιστον 4 μηνών για μη έκδοση αποδείξεων.
* Εκδίκαση κατά προτεραιότητα υποθέσεων διακεκριμένης φοροδιαφυγής.
* Ποινές από 1 έως και 10 έτη για έκδοση ή λήψη εικονικών στοιχείων.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως και η τρόικα έχει ζητήσει κατ' επανάληψη ένα «δρακόντειο» πλαίσιο για τη φοροδιαφυγή ως τη μόνη εναλλακτική και πάγια λύση για την αύξηση των φορολογικών εσόδων εν μέσω βαθιάς ύφεσης.
Αρκεί να αναφέρουμε πως πέρυσι ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ η διαπιστωμένη μη απόδοση Φ.Π.Α.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως με την εφαρμογή των πιο αυστηρών ποινών θα καταστεί εφικτός ο στόχος για έσοδα 1,59 δισ. ευρώ εντός του 2011 από την περιστολή της φοροδιαφυγής.