Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Κρίση στον Λίβανο

Έντεκα υπουργοί της Χεζμπολάχ και οι πολιτικοί σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν σήμερα την παραίτησή τους από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Λιβάνου, "ρίχνοντας" την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαάντ αλ Χαρίρι.

Αρχικά, δέκα υπουργοί είχαν ανακοινώσει την παραίτησή τους και τέλος ακολούθησε ο Αντνάν Σάγιεντ Χουσέιν, καλώντας τον πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Οι υπουργοί είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα παραιτηθούν αν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους που αφορούν το δικαστήριο του ΟΗΕ, το οποίο ερευνά την υπόθεση της δολοφονίας του Ράφικ Χαρίρι.

"Οι υπουργοί της αντιπολίτευσης υπέβαλαν την παραίτησή τους από την κυβέρνηση, με την ελπίδα ότι ο πρόεδρος θα πάρει γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να σχηματίσει μία νέα κυβέρνηση" δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Τζουμπράν Μπάσιλ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τους υπουργούς που παραιτηθηκαν.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, έντεκα υπουργικές παραιτήσεις χρειάζονται για να "ρίξουν" την κυβέρνηση της χώρας, η οποία αποτελείται από 30 υπουργούς.

Η ανακοίνωση αυτή πραγματοποιήθηκε την ώρα που ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρωθυπουργός Χαρίρι κατευθύνεται στην Γαλλία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ αλ Χαρίρι έφυγε από την Ουάσιγκτον και κατευθύνεται προς το Παρίσι, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, μετά την παραίτηση των έντεκα υπουργών και την κυβερνητική κρίση που ξέσπασε, ανακοίνωσε το γραφείο του κ. Χαρίρι.

Λιβανέζος αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον δήλωσε νωρίτερα ότι ο Σαάντ Χαρίρι επιστρέφει στον Λίβανο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν.

Μετά από την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο Σαάντ Χαρίρι είχε μεταξύ άλλων τηλεφωνικές συνομιλίες με αξιωματούχους από την Γαλλία και το Κατάρ.

Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στη χώρα και απήγαγαν ένα Λιβανέζο πολίτη

Ισραηλινή περίπολος πέρασε τα σύνορα με το Λίβανο και απήγαγε ένα Λιβανέζο πολίτη, ανέφερε πηγή των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας.

Η περίπολος εισήλθε στο χωριό Ρμέις και απήγαγε έναν Λιβανέζο, το όνομα του οποίου δεν αποκάλυψε η πηγή αυτή.

Βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές επαφές ανάμεσα στη διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων του Λιβάνου και την λεγόμενη προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL), με στόχο την απελευθέρωση του πολίτη αυτού, πρόσθεσε η πηγή.