Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

Η επανάσταση των οδηγών Ι.Χ.

Σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της ανυπακοής των οδηγών αυτοκινήτων Ι.Χ., καθώς υπολογίζεται ότι περίπου το 20% αυτών που καθημερινά κινούνται στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης αρνείται να καταβάλει το αντίτιμο χρήσης του αυτοκινητοδρόμου στους σταθμούς των διοδίων.

Η αντίδραση αυτή εκδηλώνεται καθημερινά με στοχευμένες καταλήψεις σε σταθμούς διοδίων από οργανωμένες ομάδες πολιτών (Επιτροπές Διόδια STOP, oxidiodia.gr κ.α.), οι οποίες προτρέπουν τους οδηγούς να μην πληρώνουν, καταγγέλλοντας, παράλληλα, τις συμβάσεις παραχώρησης που έχει συνάψει το κράτος με τις εταιρείες εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου.

Μάλιστα, η οργή του επιβατικού κοινού ξεχειλίζει και για την απόφαση των εταιρειών εκμετάλλευσης να κατασκευάσουν σταθμούς διοδίων στις εξόδους και τις εισόδους της εθνικής οδού, γεγονός που ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος χρήσης του δρόμου.

Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, το συνολικό κόστος σε πληρωμές διοδίων για κάποιον που επιθυμεί να ταξιδέψει από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 22 ευρώ, κάτι που οι ενώσεις πολιτών και οι εθελοντικές ομάδες χαρακτηρίζουν «ντροπή». Εάν, επομένως, ληφθεί υπ' όψιν ότι ένα αυτοκίνητο μέσου κυβισμού γεμίζει βενζίνη με 50 ευρώ και συνυπολογιστεί το κόστος χρήσης των διοδίων, τότε μπορεί αμέσως να αντιληφθεί κανείς πόσο ασύμφορη καθίσταται η μετακίνηση στο δρομολόγιο Αθήνα –- Θεσσαλονίκη και αντίστροφα.

«Πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση»

Παράλληλα, οι ίδιες ενώσεις καταγγέλλουν τις εταιρείες αυτές ότι αισχροκερδούν εις βάρος των οδηγών.

Μέτωπο πολιτών κατά των εταιρειών εκμετάλλευσης

Ωστόσο, η ανυπακοή και η αντίδραση των πολιτών απέναντι στην πολιτική που ακολουθούν οι εταιρείες εκμετάλλευσης δεν περιορίζεται μόνο στο άνοιγμα των σταθμών διοδίων.

Αφορμή στάθηκε η αγωγή που κατέθεσε στις 24 Σεπτεμβρίου 2010 η εταιρεία «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» εναντίον 25 οδηγών που δεν δέχθηκαν να πληρώσουν το αντίτιμο των διοδίων. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στο Ειρηνοδικείο του Πειραιά τον Φεβρουάριο του 2012.

Μερικές ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 5 Οκτωβρίου 2010, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών κατέθεσε αγωγή εις βάρος της συγκεκριμένης εταιρείας. Με την αγωγή αυτή, οι πολίτες ζητούσαν, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, «την κατάργηση των αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεων παραχώρησης των χιλιοπληρωμένων εθνικών μας δρόμων στους ιδιώτες».

Ωστόσο, η «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» ζήτησε αναβολή και η νέα ημερομηνία εκδίκασης ορίστηκε για τις 3 Μαΐου 2011. Να σημειωθεί ότι είναι η τελευταία αναβολή που μπορούσε να ληφθεί και έτσι η δίκη θα γίνει οπωσδήποτε τον Μάιο.