Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Πάνω από 500 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Στους 539 οι νεκροί από τις κατολισθήσεις λάσπης και τις πλημμύρες που έχουν πλήξει τη χώρα.

Ο απολογισμός των νεκρών από τις κατολισθήσεις λάσπης και τις πλημμύρες στη Βραζιλία έφθασε τους 539, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι χθες Παρασκευή, καθώς ομάδες διασωστών ανέσυραν κι άλλες σορούς θυμάτων από την καταστροφή που προκλήθηκαν σε ορεινές πόλεις από τις συνεχιζόμενες σφοδρές βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία τα 470 από τα θύματα έχουν αναγνωρισθεί. Η χειρότερα πληγείσα περιοχή είναι στα ορεινά της πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου συνέχιζε να βρέχει χθες.

Οι βαρύτεροι απολογισμοί αναφέρθηκαν τις πόλεις Νόβα Φριμπούργκου, με 246 νεκρούς, και Τερεσόπολις, με τουλάχιστον 229. Στη Σουμιδούρου, ανασύρθηκαν 19 σοροί, ενώ οι αρχές επιβεβαίωσαν 41 θανάτους στην ιστορική Πετρόπολις, κυρίως στην Κοιλάδα Κουιάμπα, όπου βρίσκονται πολυτελείς εξοχικές κατοικίες και τουριστικά θέρετρα. Στο Σάου Ζουζέ ντου Βάλε ντου Ρίου Πρέτου εντοπίστηκαν τέσσερις σοροί.

Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν την Τετάρτη. Οι αρχές κάλεσαν τον πληθυσμό σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων και πλημμυρών να τις εκκενώσει. Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Ρίου ντε Τζανέιρο, Σέρζιου Καμπράλ, είπε ότι θα έλθει η ώρα για «αυτοκριτική» όσον αφορά την καταστροφή, τόνισε όμως ότι προέχουν άλλα. «Είναι ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια και να βοηθήσουμε τις οικογένειες», δήλωσε στην Τερεσόπολις, σύμφωνα με τη Folha Online. «Δεν έχουμε καιρό να χάσουμε αυτή τη στιγμή».

Η καταστροφή, μια από τις χειρότερες εδώ και δεκαετίες στη χώρα, έχει προκαλέσει οργή σε πολλούς πολίτες που επικρίνουν σφοδρά τις αρχές στην πολιτεία.