Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Μια ταξιαρχία έφυγε το 2010

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, η Real news δημοσίευσε το απόρρητο σχέδιο με την κωδικό ονομασία “Λαγός”. Ηταν το σχέδιο φυγής εκαταντάδων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι είχαν αρχίσει να κατανοούν ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για όσους φορούν γαλόνια και στολή.

Η εκτέλεση του σχεδίου προέβλεπε μόνο το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή, όπου ήδη είχαν συντάξει το κείμενο της παραίτησης τους. Πατώντας το enter, η παραίτηση έπαιρνε τον δρόμο της προς την ιεραρχία. Το κακό είναι ότι, τελικά, το enter τo πάτησαν εντός του 2010 3.086 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Μια ολόκληρη ταξιαρχία σε πολεμική σύνθεση!

Οι παραιτήσεις ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη, προκαλώντας πλέον προβληματισμό και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία μέχρι τις 2.000 εμφανιζόταν ψύχραιμη! Το πιο φοβερό είναι ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα! Ευτυχώς για το στράτευμα, η ανασφάλεια που επικροτεί στον ιδιωτικό τομέα απέτρεψε αρκετές εκατοντάδες αξιωματικούς να ακολουθήσουν το σχέδιο “Λαγός” και να φύγουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Τα «παράλογα επιδόματα»

Γιατί αυτή η μαζική φυγή; Από πού να αρχίσει κανείς! Οι προθέσεις της κυβέρνησης για τους ένστολους έγιναν γρήγορα αντιληπτές. Το αναγκαίο συμμάζεμα του κόστους συντήρησης και λειτουργίας των ΕΔ διανθίστηκε από δηλώσεις για «παράλογα επιδόματα» και για «προνόμια» και «διευκολύνσεις» που καθιστούσαν τους στρατιωτικούς «ρετιρέ»!
Η σιωπή της ηγεσίας των ΕΔ στις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις εναντίον των ένστολων οδήγησαν σης πρώτες παραιτήσεις αξιωματικών που κατάλαβαν νωρίς τι θα επακολουθούσε.
Η «χημεία» πολιτικής ηγεσίας και στρατιωτικών δεν ήταν καλή και έγινε εκρηκτική από δύο γεγονότα:
- Τη «λευκή απεργία» που έκαναν οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών γιο ένα 24ωρο.
- Την παραίτηση ενός υποναυάρχου, ο οποίος έφυγε αντιδρώντας σε άποψη που φέρεται να εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος για τους στρατιωτικούς, τους οποίους χαρακτήρισε «άτομα με αυτιστική νοοτροπία»!
Επί της ουσίας οι στρατιωτικοί έχασαν από τις περικοπές περίπου το 20% των αποδοχών τους οι οποίες με βάση τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, δεν είναι καθόλου υψηλές και, εν πάση περιπτώσει, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με όσα διέδιδαν συνεργάτες των δύο υπουργών.
Οι συγκρίσεις που γίνονται με τα μισθολόγια εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ είναι αναπόφευκτες. Το κακό, όμως είναι ότι τα χειρότερα έρχονται. Τα κονδύλια μισθοδοσίας του προσωπικού στον Προϋπολογισμό του 2011 είναι σαφώς«κουτσουρεμένα» και όλοι αναμένουν νέες δυσάρεστες οικονομικές εξελίξεις. Τι άλλο μπορούν να τους κόψουν; Μόνο επιδόματα. Τι προβλέπουν τα κυβερνητικά σχέδια σε αυτή την περίπτωση; Oτι οι μισθοδοτούμενοι από το ΥΕΘΑ τοποθετούνται τελευταίοι των τελευταίων. Ο βασικός μισθός κάποιου, που μάλιστα θα έχει και πανεπιστημιακή μόρφωση, καθορίζεται με αυτό το σχέδιο στα 1.280 ευρώ. Ο σχετικός πίνακας του Γενικού Λογιστηρίου είναι αποκαλυπτικός. Ποιοι είναι πρώτοι; Μα, φυσικά, όσοι παίρνουν μισθό από το υπουργείο Οικονομικών. Βασικός μισθός 2.309 ευρώ.