Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Μακελειό στο αεροδρόμιο της Μόσχας..35 νεκροί

Ο εφιάλτης των βομβιστικών επιθέσεων επέστρεψε στη ρωσική πρωτεύουσα, όταν λίγο πριν από τις 14:47 της Δευτέρας εξερράγη στο αεροδρόμιο Domodedovo βόμβα που την έφερε βομβιστής καμικάζι.

Οι νεκροί έχουν ήδη ξεπεράσει τους 35, ενώ οι τραυματίες τους 130, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.





Η βόμβα εξερράγη στον χώρο αποσκευών των διεθνών πτήσεων και η αστυνομία δεν έχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.



Οι επιβάτες ήδη απομακρύνονται και οδηγούνται στα υπόλοιπα δύο διεθνή αεροδρόμια της Μόσχας. Έχει διακοπεί η λειτουργία του αεροδρομίου, ενώ οι Αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.



Καταζητούνται τρία άτομα - Οργισμένη αντίδραση από τον Dmitry Medvedev

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, υποσχέθηκε σήμερα ότι οι Αρχές θα καταδιώξουν και θα τιμωρήσουν τους υπευθύνους για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στο μεγαλύτερο ρωσικό αεροδρόμιο και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 31 ανθρώπους.

«Η ασφάλεια θα ενισχυθεί στα μεγάλα διαμετακομιστικά κέντρα» είπε ο Medvedev, ο οποίος διέταξε να εφαρμοστεί ένα καθεστώς ειδικής ασφάλειας στους σταθμούς και τα αεροδρόμια της χώρας.

«Θρηνούμε τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο του Ντομοντέντοβο. Οι οργανωτές (της επίθεσης) θα διωχθούν και θα τιμωρηθούν» υποσχέθηκε.

«Ο καμικάζι ανατινάχθηκε, ενώ βρισκόταν μέσα στο πλήθος που περίμενε να υποδεχθεί τους ταξιδιώτες» δήλωσε πηγή της αστυνομίας στο πρακτορείο Ria Novosti. Άλλη αστυνομική πηγή, ωστόσο, είπε στο πρακτορείο Interfax ότι «δεν αποκλείεται η βόμβα να ήταν τοποθετημένη ανάμεσα στις αποσκευές».

Η βόμβα, που ήταν γεμάτη με μεταλλικά καρφιά, προκάλεσε έκρηξη τόσο ισχυρή που ισοδυναμούσε με έκρηξη ίση με 5-7 τόνους ΤΝΤ.

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να διευκρινίσουν πόσοι ήταν οι δράστες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, η Αστυνομία της Μόσχας αναζητεί τρεις άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι για την επίθεση. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας υποστήριξαν, ωστόσο, ότι οι δράστες πιθανότατα προέρχονται από τον Βόρειο Καύκασο.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπε ότι άκουσε δύο διαδοχικές εκρήξεις. «Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Ο χώρος γέμισε καπνούς. Δεκάδες άνθρωποι μεταφέρονται έξω με φορεία. Καμένοι άνθρωποι τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα αεροπλάνα που είχαν προσγειωθεί στο Ντομοντέντοβο λίγο πριν σημειωθεί η έκρηξη προέρχονταν από το Κάιρο, το Τόκιο, το Ντίσελντορφ και το Λονδίνο.

Αμέσως μετά την έκρηξη, το Χρηματιστήριο της Μόσχας (MICEX) έπεσε κατά περίπου 2%. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Sergey Ignativev, ανέφερε ωστόσο ότι δεν περιμένει κάποια αντίδραση από τις αγορές, με αφορμή την έκρηξη στο αεροδρόμιο.