Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Νέο πακέτο σκληρών μέτρων από την Κομισιόν

Μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνιστά στα κράτη-μέλη η Κομισιόν, εγκαινιάζοντας το λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο». Σύμφωνα με τη νέα αυτή διαδικασία, οι κυβερνήσεις θα έχουν την υποχρέωση έως τα μέσα Απριλίου κάθε έτους να υποβάλλουν στις Βρυξέλλες τις γενικές κατευθύνσεις των σχεδίων προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου, ενισχύοντας έτσι την ήδη ασφυκτική επιτήρηση των εθνικών οικονομιών με σχεδόν ανύπαρκτα περιθώρια ευελιξίας σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των αιτημάτων που θέτουν οι Βρυξέλλες.

Προσπάθειες
Για χώρες με υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά αυξημένες συμπληρωματικές δημοσιονομικές προσπάθειες, τονίζοντας ότι δεν επαρκεί η υποχρέωση που έχουν, με βάση τη Συνθήκη, να μειώνουν ετησίως κατά 0,5% του ΑΕΠ το διαρθρωτικό έλλειμμά τους, ώστε να προσεγγίσουν το στόχο για 60% του ΑΕΠ σε ό,τι αφορά το χρέος. Η Κομισιόν συστήνει, μάλιστα, το βάρος των προσπαθειών να επικεντρωθεί τους πρώτους μήνες του 2011, με αισθητή συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και σε ορισμένες περιπτώσεις αύξηση των φόρων.

Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα την αγορά εργασίας, η Επιτροπή τονίζει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων με την εφαρμογή συγκρατημένων μισθολογικών πολιτικών και αναθεώρησης της ρήτρας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στις συλλογικές συμβάσεις. Με πρόσχημα την ανάγκη εξισορρόπησης της ασφάλειας και της ελαστικότητας στην αγορά εργασίας, η Επιτροπή υποστηρίζει την ανάγκη αναθεώρησης των εθνικών νομοθεσιών περί προστασίας της απασχόλησης, ώστε να μειωθεί η «υπερπροστασία» των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ζητήματα που για την Κομισιόν δημιουργούν ακαμψία στην αγορά εργασίας.

Με βάση το «ευρωπαϊκό εξάμηνο», που για τους επικριτές του ισοδυναμεί με σημαντικό περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας των χωρών-μελών, προβλέπεται ότι πριν από τα τέλη Ιουλίου κάθε έτους, το Συμβούλιο, με βάση τις σχετικές συστάσεις της Κομισιόν, θα υποδεικνύει σε κάθε κράτος-μέλος τα ενδεδειγμένα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς ώστε να αποφεύγονται δημοσιονομικοί εκτροχιασμοί.

Μηχανισμός
Το ακριβό αντίτιμο για τη γενικευμένη λιτότητα και την πλήρη απελευθέρωση των αγορών είναι η αύξηση των πόρων και των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, την οποία πρότεινε χθες η Επιτροπή. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε από τους «27» να λάβουν αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση το αργότερο έως τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 4 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η Γερμανία έσπευσε να απορρίψει την πρόταση, τονίζοντας πως μία τέτοια συζήτηση είναι πρόωρη, ενώ επιφυλακτική εμφανίστηκε και η Γαλλία. Ο Ζ. Μπαρόζο επέμεινε, πάντως, ότι οι σχετικές συζητήσεις με τα κράτη-μέλη προχωρούν και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συναίνεση.

Φόρο στις τράπεζες για το Μηχανισμό προτείνει η Κομισιόν

Την επιβολή εφάπαξ φόρου στις ευρωπαϊκές τράπεζες -ως μέσο για να χρηματοδοτηθεί ο μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης ESM που προβλέπεται να συσταθεί το 2013- προτείνει σε εσωτερικό έγγραφο η Κομισιόν, ενόψει της συνόδου EcoFin την επόμενη Δευτέρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως από τον εφάπαξ φόρο 0,2% στις τράπεζες θα συγκεντρωθούν περί τα 50 δισ. ευρώ. Στο ίδιο έγγραφο, που αναμένεται να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του ESM, προτείνεται να δοθεί η αρμοδιότητα στο ταμείο να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Τούτο θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αποσύρει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έθεσε σε εφαρμογή τον Μάιο για να στηρίξει την Ευρωπεριφέρεια.

Αγκελα Mέρκελ: Στηρίζουμε το ευρώ

«Yποστηρίζουμε οτιδήποτε στηρίζει το ευρώ», δήλωσε χθες η καγκελάριος Mέρκελ. Aπαντώντας σε ερώτηση για το αν χρειάζεται αύξηση των κεφαλαίων του Mηχανισμού Στήριξης, η καγκελάριος υπενθύμισε ότι ελάχιστα από αυτά έχουν αξιοποιηθεί, αλλά υπογράμμισε ότι «ήδη από την κρίση στην Eλλάδα λέμε ότι είμαστε δεσμευμένοι στο ευρώ» και γι’ αυτό «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».