Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

"Μελέτες" ζήτησε για την Μονή Προδρόμου ο Γερουλάνος

Με επιστολή της η Καθηγούμενη της Μονής Μοναχή Φεβρωνία επισημαίνει την σκληρή δοκιμασία που υπέστη η ιστορική μονή.

«Μελέτες» ζήτησε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, από τους εκπροσώπους του νομού Σερρών, οι οποίοι με επικεφαλής τον μητροπολίτη Θεολόγο, τον επισκέφθηκαν την Πέμπτη (13/1), προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο βυζαντινό μοναστήρι του Τίμιου Προδρόμου, από την πυρκαγιά του περασμένου Δεκεμβρίου.

ΣΙΓΑ ΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΙΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ ΤΙΣ ....ΜΕΛΕΤΕΣ.....ΤΟΥ ΥΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ.

ΜΟΝΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ Ο ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ ΚΙ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΘΑΡΘΕΙ ΤΑΧΙΣΤΑ.

ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Ο ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΔΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΙ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ.

Ο υπουργός Πολιτισμού, παρουσία της Γ.Γ του υπουργείου Λίνας Μενδώνη, ενημερώθηκε για το μέγεθος των καταστροφών που προκλήθηκαν στο ιστορικό μοναστήρι, εκφράζοντας το ενδιαφέρον του για αποκατάσταση, «στο μέτρο πάντοτε του εφικτού», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, προκειμένου να αναστηλωθεί η πτέρυγα που κατέρρευσε. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού, εξήγησαν πως για να υπάρξει η οποιαδήποτε χρηματοδότηση του έργου αναστηλώσεως της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου χρειάζονται απαραιτήτως ώριμες αρχιτεκτονικές και άλλες μελέτες, που θα τύχουν της αποδοχής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Η εκπόνηση και η ωρίμανση αυτών των μελετών συνιστούν αυτήν την στιγμή την πρώτη προτεραιότητα για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τον πολιτι­σμό.
Τέλος όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Πολιτισμού, ενημέρωσε πως θα επισκεφθεί σύντομα το νομό Σερρών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές Μιχάλης Τζελέπης, Στάθης Κουτμερίδης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Θεόφιλος Λεονταρίδης και Ηλίας. Πολατίδης καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης, ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ Άρης Δρογαλάς και ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας Θεολόγος.

Στο μεταξύ η Καθηγούμενη της Μονής Μοναχή Φεβρωνία με επιστολή της επισημαίνει την σκληρή δοκιμασία που υπέστη η ιστορική μονή.

Στην επιστολή της αναφέρει:
Τη Δευτέρα, 13η Δεκεμβρίου 2010, κανείς από την αδελφότητά μας δεν υποπτευόταν τη λαίλαπα που θα ξεσπούσε, προκαλώντας μια βαθιά πληγή στην ευλογημένη και ειρηνική ζωή μας.

Ήταν περίπου 4:30μ.μ.,όταν στη νότια πτέρυγα του μοναστικού συγκροτήματος η αδελφότητα της Μονής διαπίστωσε εστία φωτιάς στην ξύλινη στέγη της οροφής. Σπεύσαμε άμεσα εκδαπανώντας μέχρι και την τελευταία δυνατότητά μας για την κατάσβεσή της. Με κίνδυνο της ζωής μας διασώσαμε ό,τι πιο πολύτιμο είχαμε μέχρι τότε διατηρήσει στο τμήμα αυτό σα μια ιερά παρακαταθήκη. Ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την έξοδο των τελευταίων μοναζουσών μέσα από τις φλόγες, όλο το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα βρισκόταν παραδομένο στη φωτιά. Το αντίκρυσμα του συμβάντος μόνο κόλαση θύμιζε στις ψυχές μας. Με πόνο ψυχής ικετεύαμε τον Τίμιο Πρόδρομο να σκεπάσει τη Μονή του από την ολοκληρωτική καταστροφή.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος με τις αρχές του τόπου κατέφθασαν δυναμικά εκδηλώνοντας τη συμπαράσταση τους και δρομολογήθηκαν οι πρώτες άμεσες προτεραιότητες. Οι προσπάθειες της πυροσβεστικής υπηρεσίας από τις απογευματινές ώρες συνεχίστηκαν με ένταση και επιμονή όλο το 24ώρο και με διαρκή παρακολούθηση τις επόμενες μέρες, ενώ συγκινητική ήταν η συμμετοχή του στρατού και πολλών εθελοντών στη δοκιμασία αυτή που περνούσε και περνά η Μοναστική αδελφότητα.
Η παλαιότητα του κτιρίου επιτάχυνε τη φωτιά, ώστε πολύ γρήγορα μία έκταση 2.500 τετραγωνικών μέτρων να καλύπτεται από στάχτη και ερείπια, που ακόμη αναδίνουν κάπνα από αυτήν την ανυπολόγιστη καταστροφή. Οι χώροι στους οποίους ζούσαμε και διακονούσαμε ήταν καρπός μιας άοκνης προσπάθειας αγωνίας, κόπου και υπέρμετρης θυσίας 25 ετών, για να μπορέσει η Μοναστική αδελφότητα να ανασυγκροτηθεί. Το αρχονταρίκι, ο ξενώνας, η τράπεζα, το μαγειρείο, αποθηκευτικοί χώροι έχουν αποτεφρωθεί, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αποκατάστασης και λειτουργίας σε κάποια άλλη πτέρυγα της Μονής.

Με ακράδαντη πίστη στην προστασία του Θεού του Τιμίου Προδρόμου και των Κτητόρων της προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη στα φιλεύσπλαχνα αισθήματα του ανά την υφήλιον Ελληνικού λαού, όλων των προσκυνητών και επιστημόνων που επισκέπτονταν με ιστορικό ζήλο, ενδιαφέρον και σεβασμό το βυζαντινό αυτό Μνημείο από όλα τα μέρη της γης.
Ικετεύουμε και εκλιπαρούμε την αγάπη και τη συμπαράσταση όλων σας να ενισχυθεί η αδελφότητα στον τωρινό και στον προκείμενο αγώνα της με την κατά το δυνατόν οικονομική σας συμβολή για την άμεση ανασυγκρότηση της Μονής, την ομαλή λειτουργία της και την αέναη, όπως πάντα, προσφορά της στο συνάνθρωπο, ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που διανύουμε.

Με διάπυρες ευχές και ευγνωμοσύνη

Ἡ Καθηγουμένη Φεβρωνία Μοναχή
μετά τῆς ἐν Χριστῷ συνοδείας αὐτῆς.