Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ζήσαμε βασανιστήρια και εξευτελισμούς

Εξευτελιστικούς σωματικούς ελέγχους, ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ, κράτηση σε λευκά κελιά και άλλα βασανιστήρια έζησαν πολλά από τα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής στη Γάζα, όταν συνελήφθησαν παράνομα από τον ισραηλινό στρατό.

Οι μαρτυρίες των Ελλήνων που επέστρεψαν χτες το πρωί ήταν συγκλονιστικές. Οπως είπαν σε συνέντευξη Τύπου οι τέσσερις από τους έξι ακτιβιστές που γύρισαν στην Αθήνα, όλοι αντιμετωπίστηκαν από το ισραηλινό κράτος σαν τρομοκράτες και εγκληματίες, χωρίς κανέναν σεβασμό στη νομιμότητα ή τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ίδιοι, όπως και συγγενείς άλλων Ελλήνων που βρίσκονται ακόμη στα χέρια των Ισραηλινών, καταγγέλλουν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «δεν έκανε τίποτα για να τους βοηθήσει».

«Μας είχαν καθιστούς στο πλοίο με τα όπλα στραμμένα πάνω μας. Δεν μας έδωσαν ούτε να φάμε ούτε να πιούμε τίποτα όλη μέρα. Μας έγδυναν για να μας κάνουν σωματικούς ελέγχους. Εμένα μου έκαναν τουλάχιστον δέκα. Οταν ζητούσαμε δικηγόρο ή επικοινωνία με την πρεσβεία μας, γελούσαν και μας απειλούσαν με φυλακή.

Μας ζητούσαν να υπογράψουμε χαρτιά στα εβραϊκά που δεν ξέραμε τι έλεγαν. Και σε όλα αυτά μας φωτογράφιζαν και μας τραβούσαν βίντεο. Μας πήρανε τα κινητά μας, τις φωτογραφικές μηχανές, τα λάπτοπ.

Γύρισα πίσω μόνο με τα ρούχα και τα χαρτιά μου», λέει ο Μιχάλης Γρηγορόπουλος, μέλος του πληρώματος του επιβατηγού «Ελεύθερη Μεσόγειος», ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει αίτηση απέλασης, ωστόσο ήταν ανάμεσα στους έξι ανθρώπους που επέστρεψαν στην Αθήνα.

«Είμαι ευχαριστημένος που γύρισα, στενοχωρημένος που η βοήθεια δεν έφτασε στη Γάζα. Το πρόσωπο του Ισραήλ φάνηκε τώρα σε όλο του το μεγαλείο. Είχαν τον Βαγγέλη Πισσία (σ.σ.: επικεφαλής της ελληνικής αποστολής) και του βάραγαν ενέσεις επειδή είχε αρνηθεί να τους δώσει δακτυλικά αποτυπώματα.

Δεν το έχω ξαναδεί πουθενά αυτό το πράγμα τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά. Ξαφνικά χάσαμε το πλοίο από τα μάτια μας από τα δακρυγόνα και τα πυρά. Εμείς δεν επιτεθήκαμε σε κανέναν.

Στο πλοίο είχαμε ένα μηχάνημα αφαλάτωσης, τούβλα και άλλα οικοδομικά υλικά, αμαξίδια για ανάπηρους, σχολικές τσάντες, φάρμακα και άλλο υγειονομικό υλικό. Αυτά ήταν τα όπλα μας», λέει ο Αρης Παπαδοκωστόπουλος, λιμενεργάτης στο επάγγελμα.

Ο ίδιος διερωτάται: «Ποια ήταν η συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης; Να ρίξει δακρυγόνα σε όσους διαδήλωσαν εδώ; Θα πρέπει να απαιτήσουν την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και των πλοίων που έχουν μείνει στα χέρια των Ισραηλινών φορτωμένα με όλα αυτά τα πράγματα».

«Γύρω στις 4 μετά το μεσημέρι και ενώ βρισκόμαστε σε ειρήνη, έγινε πόλεμος», λέει ο Δημήτρης Γελάλης, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Λάρισας. Και συνεχίζει:

Οπλισμένοι σαν αστακοί
«Η μία ομάδα είχε όπλα απέναντι στην άλλη που είχε μόνο σώματα. Ισραηλινοί κομάντος, οπλισμένοι σαν αστακοί, εμφανίστηκαν από θαλάσσης και αέρος και κατέλαβαν όλα τα πλοία.

Στη «Σφενδόνη» είχαν διαλύσει τα πάντα μέσα σε ένα τέταρτο. Το καράβι γέμισε πλαστικές σφαίρες και το πήραν για λάφυρο. Πολλοί ξυλοκοπήθηκαν άγρια. Ανάμεσά τους ο καπετάνιος, Θοδωρής Μπούκας, που δεν ήθελε να παραδώσει το πλοίο αφού ήμασταν σε διεθνή ύδατα.

Ολα τα άτομα που προέβαλαν κάποια αντίσταση δέχτηκαν επίθεση. Κι έναν ρεπόρτερ του «Αλ Τζαζίρα» τον χτύπησαν με το κοντάκι του καλάσνικοφ στο μάτι. Αν κάποιος πήγαινε να σηκωθεί, αμέσως στρέφονταν πάνω του τα όπλα. Μας πήγαιναν από παράγκα σε παράγκα και δεν μας έλεγαν τίποτα για το πότε θα φύγουμε.

Στο αεροδρόμιο είδα κι έναν Σουηδό βουλευτή τουρκικής καταγωγής που ήταν στην αποστολή. Μου είπε ότι τον προπηλάκισαν. Η βία ήταν πρωτόγνωρη. Δεν θα ήθελα να ξαναβρεθώ σε τέτοια κατάσταση».

Ενδεικτικό του τρομοκρατικού κλίματος που επικρατούσε προχθές στα πλοία της ανθρωπιστικής αποστολής ήταν το γεγονός ότι γιατροί και νοσηλευτές που ακολούθησαν τους Ισραηλινούς στρατιώτες είχαν εμφάνιση... κουκουλοφόρου. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αιχμαλώτων που επέστρεψαν χθες στην Αθήνα, είχαν κρυμμένα τα πρόσωπά τους πίσω από μάσκες και το μόνο που φαινόταν ήταν τα μάτια τους.

Ο Σύλλογος Ιντιφάντα σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «οι καταγγελίες όσων από τους επιβαίνοντες στα καράβια επέστρεψαν στην Αθήνα, για βασανιστήρια σε βάρος των συλληφθέντων, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας: οι αιχμάλωτοι ακτιβιστές διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο όσο βρίσκονται δέσμιοι του σιωνιστικού τρομοκρατικού κράτους».

Μαρτυρία του Θάνου Πετρογιάννη
«Μου είπαν ότι μπήκαμε σε ισραηλινά διεθνή ύδατα»!

«Οταν ένας ανεγκέφαλος αστυνομικός μού είπε ότι μπήκαμε παράνομα στη χώρα τους, του απάντησα: «Κάνετε λάθος, εσείς μας συλλάβατε παράνομα σε διεθνή ύδατα». Αλλά εκείνος επέμεινε: «Σε ισραηλινά διεθνή ύδατα»!!!».

Ο Θάνος Πετρογιάννης, που συμμετείχε στην ανθρωπιστική αποστολή ως μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Μηχανικοί της Γης», αναφέρει το συγκεκριμένο περιστατικό ως δείγμα της ισραηλινής θρασύτητας. Στόχος της διεθνώς αναγνωρισμένης ομάδας που ο ίδιος συμμετέχει ήταν να μεταφέρουν στους Παλαιστίνιους, που έχουν μείνει χωρίς στέγη, την τεχνογνωσία για να μπορούν να κατασκευάσουν με χαμηλό κόστος και προσωπική εργασία σπίτια από φυσικά υλικά που υπάρχουν στον τόπο τους.

«Οταν με ανέκριναν για το τι πήγα να κάνω εκεί τους είπα: «Είμαι πολιτικός μηχανικός κι επειδή έμαθα ότι έχουν καταστραφεί στη Γάζα 20.000 σπίτια, είπα να έρθω να τους βοηθήσω να τα ξαναχτίσουν». Δεν είχαν τίποτα άλλο να με ρωτήσουν...», λέει.

Ο κ. Πετρογιάννης περιγράφει πως δοκίμασε να διασώσει φωτογραφίες που είχε τραβήξει: «Είχα πάει να ξαπλώσω όταν άκουσα ουρλιαχτά. Διαπίστωσα ότι το πλοίο είχε καταληφθεί από κομάντος. Πήρα όλα τα ηλεκτρονικά μου είδη από το δωμάτιο και ανέβηκα με τους άλλους. Οταν κατάλαβα ότι δεν θα μπορέσω να χρησιμοποιήσω τη φωτογραφική μηχανή μου, έβγαλα την κάρτα μνήμης και την έκρυψα στο μικρό τσεπάκι του μπλουτζίν.

Στον έλεγχο ασφαλείας του αεροδρομίου «χτύπησε» το μηχάνημα, αλλά μολονότι μου έκαναν σωματικό έλεγχο δεν το βρήκαν. Προφασίστηκα ότι «χτυπούσε» μεταλλικό στέλεχος που είχα στο σώμα μου ύστερα από επέμβαση. Το πίστεψαν...». Η χαρά του ήταν μεγάλη. Τόσο όση θα ήταν αργότερα και η απογοήτευσή του, όταν γυρνώντας στην Ελλάδα θα διαπίστωνε ότι η κάρτα μνήμης είχε απομαγνητιστεί!

Πάτρα
Διαμαρτυρία με συνθήματα κατά του Ισραήλ

Με συνθήματα κατά του Ισραήλ, τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και της γραμματείας του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου και πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της αχαϊκής πρωτεύουσας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΜΕ αναφέρεται ότι «τα χέρια των Ισραηλινών δολοφόνων οπλίζουν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ», ενώ υπογραμμίζεται ότι «οι οπλισμένοι νταήδες επιτέθηκαν σε αόπλους, σε διεθνή ύδατα».

Το Πανεργατικό Μέτωπο ζητεί «να επιστρέψουν το ελληνικό πλοίο και η στρατιωτική δύναμη από τη Μέση Ανατολή, όπου ενισχύουν τους δολοφόνους του Ισραήλ και να ακυρωθεί οποιαδήποτε πολεμική άσκηση που συνδιοργανώνει η κυβέρνηση με τους δολοφόνους».