Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Πέλεκυς σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο το 2011 για να πέσει το έλλειμμα

Τα ...ρέστα της παίζει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2011 ο οποίος σήμερα συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια κατατίθεται στη Βουλή.

Εντός του επόμενου θα πρέπει να καλυφθεί ?εφάπαξ η αρνητική επίπτωση της αναθεώρησης του ελλείμματος αλλά και να καλυφθούν οι φετινές αστοχίες στο μέτωπο των εσόδων.

Έτσι θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου και την απρόσκοπτη δανειοδότηση της Ελλάδας από τον μηχανισμό στήριξης.

Προς την κατεύθυνση αυτή το 2011 θα πρέπει να εξοικονομηθούν 5 δις ευρώ ώστε το έλλειμμα να πέσει από τα 22 στα 17 δις ευρώ όπως ορίζεται στο μνημόνιο.

Για να καταστεί αυτό δυνατό στο σχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνονται πρόσθετα μέτρα σε σχέση με το προσχέδιο που προσεγγίζουν τα 4 δις ευρώ.

Τα τελικά δεδομένα του νέου προϋπολογισμού καθορίσθηκαν χθες κατά την διάρκεια σύσκεψης του κ. Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας και τη συμμετοχή για πρώτη φορά στις διαπραγματεύσεις του τέως αντιπροέδρου της ΕΚΤ και νυν συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο η δέσμη των πρόσθετων μέτρων αφορά σε παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών όπου μεταξύ των άλλων μειώνονται οι επιχορηγήσεις στις ΔΕΚΟ κατά 800 εκατ. ευρώ τα κονδύλια για νοσοκομεία , ασφαλιστικά ταμεία κατά 2,4 δις ευρώ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ και ψαλιδίζονται κατά 500 εκατ. ευρώ περίπου οι λειτουργικές δαπάνες.

Ειδικά για τις ΔΕΚΟ προβλέπεται μείωση αποδοχών με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο σχετίζεται με την επιβολή ποσοτικού πλαφόν στις πρόσθετες αμοιβές (π.χ. να μην ξεπερνούν τα 300 ευρώ τον μήνα). Σύμφωνα με το δεύτερο οι πρόσθετες αμοιβές δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το 10% του βασικού μισθού κάθε υπαλλήλου.

Επίσης θα πρέπει να τονιστεί πως για κάθε δημόσιο οργανισμό θα καταρτιστεί σχέδιο αναδιάρθρωσης για τον περιορισμό των εξόδων και την μείωση του προσωπικού με μετατάξεις και προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

Θα πρέπει να τονιστεί πως μαζί με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο (άσχετα τις όποιες διορθώσεις υποστούν ως προς το ύψος του δημοσιονομικού οφέλους που θ αποφέρουν) το συνολικό «κοστούμι» του προϋπολογισμού θα φθάσει και μπορεί να ξεπεράσει τα 12 δις ευρώ.

Η τρόικα επέμενε ότι η απόδοση των μέτρων θα πρέπει να υπερβαίνει κατά πολύ τον δημοσιονομικό στόχο καθώς θεωρείται βέβαιο πως λόγω της ύφεσης (μεταξύ του 2,6% και 3%) θα υπάρξουν αστοχίες κυρίως στο σκέλος των εσόδων.

Πιο αναλυτικά στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως δεν θα πειραχθούν μισθοί και συντάξεις που βέβαια θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι το 2014 αλλά θα μπει μαχαίρι στις «υψηλές αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ».

Xθες το μεσημέρι και μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με την τρόικα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμισε πως η «διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό τελείωσε».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι τα επιπλέον «βάρη» που προέκυψαν από την ανοδική αναθεώρηση της Γιούροστατ αλλά και τις αποκλίσεις στα φετινά έσοδα θα...απορροφηθούν εντός του 2011.

«Το κλίμα στην Ε.Ε δεν ευνοούσε επιμερισμό της αρνητικής επίπτωσης», πρόσθεσε.

Το οικονομικό επιτελείο μετά και συστάσεις της τρόικας έχει επικεντρώσει την προσοχή του στις περικοπές δαπανών σε ΔΕΚΟ νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και τις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων αλλά και στις καταργήσεις φορέων του Δημοσίου χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο.