Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Ρωσική εκστρατεία απο-σταλινοποίησης

Νέα εκστρατεία «απο-σταλινοποίησης» εγκαινίασε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με στόχο να υπενθυμίσει στους συμπατριώτες του τα εγκλήματα του Σοβιετικού δικτάτορα. Ο ρόλος του Στάλιν στη ρωσική ιστορία θα αποτελέσει το θέμα σύσκεψης που θα έχει ο πρόεδρος Μεντβέντεφ με τον νέο απεσταλμένο ανθρώπινων δικαιωμάτων της χώρας Μιχαήλ Φεντότοφ και ακτιβιστές υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων τον Ιανουάριο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Βεντομόστι».

Η εκστρατεία θα έχει στο επίκεντρό της τη δημοσιοποίηση όλων των μέχρι σήμερα διαβαθμισμένων αρχείων της ΕΣΣΔ, που περιλαμβάνουν και εκατομμύρια δικογραφίες και φακέλους των μυστικών υπηρεσιών. Η πρωτοβουλία θα επεκταθεί ώστε να περιλάβει και έρευνες για τα λείψανα θυμάτων του «αρχιπελάγους Γκουλάγκ», στα εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία, αλλά και τη δημιουργία νέων μνημείων στα θύματα του σταλινισμού.

Στο μεταξύ, το ρωσικό Κοινοβούλιο συμφώνησε επί της αρχής χθες στην έκδοση ψηφίσματος, που θα αναγνωρίζει ότι η σφαγή 22.000 Πολωνών αξιωματικών στο δάσος του Κατίν το 1940 έγινε κατόπιν διαταγών του ίδιου του Ιωσήφ Στάλιν. Το ψήφισμα συμφωνήθηκε ύστερα από ταραχώδη συνεδρίαση της Δούμας, με το μικρό Κομμουνιστικό Κόμμα να διακρίνεται χάρη στο πάθος των βουλευτών του, πολλοί από τους οποίους συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι για τη σφαγή ευθύνονταν οι ναζί. Τη σοβιετική ευθύνη για τη σφαγή παραδέχθηκε για πρώτη φορά το 1990 ο τότε γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, λίγους μήνες πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.