Δεν αλλάζει ο νόμος που προβλέπει την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, όμως, θα τεθούν προϋποθέσεις -σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους και με την τρόικα- ώστε «οι αποκλίσεις αυτές να γίνονται με ελεγχόμενο τρόπο».
Με αυτή τη δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής παραδέχθηκε χθες ότι δεν υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Και ότι η Λ. Κατσέλη διαπραγματεύεται τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορεί να «σπάει» με επιχειρησιακές συμφωνίες ο κατώτατος μισθός, καθώς, όπως είπε, «γενική αρχή της κυβέρνησης είναι να ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις».
Η κυβέρνηση επιδιώκει δηλαδή να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές μόνο όταν κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις. Κάτι που μπορεί να γίνει με την έκδοση υπουργικής απόφασης (το προβλέπει το άρθρο 2 του ν. 3845/2010 που καθιερώνει την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων). Σε αντίθετη με τον ΣΕΒ, χθες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ τάχθηκαν υπέρ των «ελεγχόμενων» αποκλίσεων των μισθών, όχι όμως κάτω από το μισθό της ΕΓΣΣΕ.
«Ορθό είναι να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που έχουν σοβαρό πρόβλημα να αποκλίνουν οι όροι της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης των όρων της κλαδικής για να διατηρηθούν η λειτουργία της επιχείρησης και οι θέσεις εργασίας», τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ σε επιστολή της προς τη Λ. Κατσέλη. Η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε «να τεθούν προϋποθέσεις και να προσδιορίζεται η διάρκεια της ρύθμισης, ώστε να μην προκύψει και πρόβλημα άνισων όρων ανταγωνισμού μεταξύ ομοειδών εταιρειών».