Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Απολύσεις στο Δημόσιο αν δεν πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις

Ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων ακόμη και απολύσεων, αν δεν πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις, αφήνει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Σερβάζ Ντερούζ . Διευκρινίζει , ωστόσο, στη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ότι η τρόικα προς το παρόν δεν το προτείνει.

Εξηγεί ότι το πρόσθετο πακέτο μέτρων του 2011 οφείλεται κυρίως στη φοροδιαφυγή, και όχι στην ύφεση, μέτωπο το οποίο θα κρίνει τις εξελίξεις. Συστήνει άμεση αλλαγή του τρόπου με τον οποίο συντάσσονται οι νόμοι για να μην έχουν «παράθυρα» και πληθώρα επιπλέον αποφάσεων, ώστε να επιταχυνθούν και να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις.


Παραδέχεται ότι η κυβέρνηση έξι μήνες μετά την απογραφή, δεν έχει εικόνα των εργαζομένων της και πλάνο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Τονίζει ότι τα επιπλέον 2,5 δισ. των μέτρων θα είναι αρκετά για το 2011 και σημειώνει απαντώντας σε ερώτηση γιατί καθυστέρησαν οι διαπραγματεύσεις για το αναθεωρημένο μνημόνιο: "Το θέμα είναι ότι πάμε σε διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις πιο περίπλοκες απ' ό,τι στο παρελθόν. Το πρώτο κύμα είχε σημαντικές μεν, αλλά σχετικά εύκολες σε σχεδίαση και εφαρμογή μεταρρυθμίσεις. Το δεύτερο κύμα απαιτεί αλλαγές που πραγματικά αντιμετωπίζουν τις δημοσιονομικές δυσκολίες του δημόσιου τομέα και της ανταγωνιστικότητας. Είναι δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Θέλουν πολύ ικανό σχεδιασμό, διαχείριση στο υψηλότερο επίπεδο, πολιτική βούληση ενάντια στα συμφέροντα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό ικανό στα υπουργεία".

Σημειώνει ότι δεν έγινε συζήτηση για απολύσεις στο Δημόσιο αλλά για εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Ωστόσο, στην ερώτηση αν θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις απαντά "Εξαρτάται. Είναι πολύ δύσκολο και πολύ σημαντικό θέμα. Το πρώτο ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν είχε πλάνο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Ολοκλήρωσε την απογραφή τον Ιούλιο, αλλά ακόμη δεν ξέρει ακριβώς πού είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Δεύτερον, δεν ξέρει πόσοι θα συνταξιοδοτηθούν φέτος. Αν υποθέσουμε ότι το κύμα εξόδου θα είναι μεγάλο και το 2011, τότε πάμε στον κανόνα 5 προς 1. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πολλοί συνταξιοδοτήθηκαν φέτος, οπότε υπάρχει αρκετός χώρος για επανακατανομή των θέσεων απασχόλησης σε όλο το Δημόσιο".

Υπογραμμίζει πως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί σημαντικό παράγοντα για το πρόγραμμα "Είναι πρωταρχικής σημασίας για την κυβέρνηση να επιτύχει στη συλλογή εσόδων: πρώτον, για την επιτυχία του προγράμματος και δεύτερον για κοινωνικούς λόγους. Δεν μπορούμε πλέον να αυξήσουμε τους φόρους και να περιορίζουμε τους μισθούς στο δημόσιο τομέα. Το νομοσχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής έχει πολύ εκτεταμένες παρεμβάσεις, συγχώνευσης και κατάργησης εφοριών, ποινές για κακή διαγωγή των εφόρων, προαγωγές όσων έχουν καλές επιδόσεις, ενώ αλλάζει και το δικαστικό σύστημα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Ελπίζω τουλάχιστον να αρχίσουν να αποβαίνουν αποτελεσματικά τα μέτρα".

Σε ότι αφορά το εφάπαξ στο Δημόσιο δηλώνει με νόημα ότι δεν συζητήθηκε επισήμως. "Δεν το συζητήσαμε το θέμα επισήμως στις διαπραγματεύσεις. Σε σχετική κουβέντα μάς είπαν ότι δεν είναι νομικά δυνατό να καταργηθεί ή να περικοπεί. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή όχι. Προσωπικά, βρίσκω λίγο περίεργη τη διαδικασία. Αν μου πουν ότι δεν είναι δυνατό νομικά, δεν θα το προχωρήσω περαιτέρω."

Η πολυνομία , η γραφειοκρατία , το καθεστώς εργασίας και η διαφθορά αποτελούν σύμφωνα με τον κοινοτικό εκπρόσωπο ανασταλτικό παράγοντα για τις ιδιωτικές επενδύσεις ενώ σε ερώτηση πόσο επηρεάζει την Ελλάδα η εξέλιξη στην Ιρλανδία σημείωσε: "Πολύ δύσκολη ερώτηση, για να είμαι ειλικρινής. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να επικεντρωθείτε στα ελληνικά προβλήματα που είναι διαφορετικά από αυτά των άλλων οικονομιών. Δεν υπάρχει άμεση σχέση με όλα όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό". Σε ότι αφορά τον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα ανέφερε: "Αυτό που κοιτάμε είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Πολλές τράπεζες έχουν ήδη κάνει αυξήσεις κεφαλαίου και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, γιατί σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει. Στο δημόσιο τομέα η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα μειώσει ή όχι το ποσοστό της. Καταλαβαίνω ότι οι συζητήσεις σε αυτό το σημείο οδηγούν στη διατήρηση της ΑΤΕ ως αυτοδύναμη τράπεζα. Πρέπει να βρεθεί όμως η ρευστότητα για να αυξηθούν τα κεφάλαια ή να αναδιαρθρωθεί περαιτέρω η τράπεζα. Αναφορικά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αττικής, η κυβέρνηση σκέφτεται πώς θα εξετάσει με βάση, τη σχετική μελέτη και το οικονομικό περιβάλλον, τη θέση της στις τράπεζες".