Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Πιθανόν να δοθεί παράταση στην περαίωση

Aνοιχτό άφησε το θέμα της παράτασης για την περαίωση ο γ. γραμματέας του Yπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Bήμα FM».

Ο κ. Γεωργακόπουλος δήλωσε πως αυτό θα συμβεί (η παράταση) μόνο εφόσον διαπιστωθεί αυξημένη συμμετοχή και ασκηθεί πίεση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. «Δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει. Εάν υπάρξει πίεση, θα το εξετάσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως και μετά την παρέλευση της 18ης Νοεμβρίου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, χάνοντας ωστόσο τα αρχικά ευεργετήματα.

Ο γ. γραμματέας του Yπουργείου Οικονομικών αναγνώρισε ακόμη ότι η έως τώρα η συμμετοχή των επιτηδευματιών είναι περιορισμένη και έχουν εισπραχθεί περί τα 100 εκατ. ευρώ από την περαίωση. Ο στόχος που είχε θέσει το Yπουργείο Οικονομικών αναφέρεται σε 400 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2010, δηλαδή μέχρι σήμερα έχει εισπραχθεί το 25% των υπολογιζόμενων εσόδων.

Ο κ. Γεωργακόπουλος προσδιόρισε στα 4 δισ. ευρώ την προσαρμογή που θα απαιτηθεί από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009. Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε πως η υστέρηση εσόδων στον προϋπολογισμό 2010 δεν θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς για την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 στα επίπεδα του 15,4%, ο γ.γ. του Yπουργείου Οικονομικών είπε πως τα νέα στοιχεία αποκάλυψαν την κατάσταση που άφησε η Νέα Δημοκρατία και για το 2011 σημείωσε πως στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ.

Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είπε πως θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 25 Νοεμβρίου και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ και τις μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλότερο συντελεστή. Oπως διευκρίνισε, για κάποια προϊόντα ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 11% θα αυξηθεί στο 13% και κάποια άλλα θα μεταφερθούν από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή του 23%.