Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Τουρκία: Νέο νομοσχέδιο οικονομικής αμνηστίας

Η τουρκική κυβέρνηση παρουσίασε ένα νομοσχέδιο οικονομικής αμνηστίας που θα επιτρέψει σε εταιρείες και ιδιώτες να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους με μειωμένο κόστος και θα καταπολεμήσει την παραοικονομία που ανθεί.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, που παρουσίασε το κείμενο στον Τύπο, δεν διευκρίνισε το ποσό που αναμένει να μπει στα κρατικά ταμεία από αυτή την πρωτοβουλία, χαρακτηρίζοντας «φήμες» δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση ελπίζει να μαζέψει έως και 50 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (25,4 δισεκατομμύρια ευρώ).

«Είναι μία σημαντική ευκαιρία (...) Και από εδώ και πέρα η πίεση του κράτους θα είναι πιο έντονη. Η ζωή θα είναι πιο σκληρή για όσους δρουν εκτός νόμου», δήλωσε.

Αυτό το σχέδιο νόμου αφορά τους φόρους των επιχειρήσεων, τους δασμούς, τις κοινωνικές εισφορές, τα πρόστιμα, τους λογαριασμούς νερού και ηλεκτρικού ρεύματος ακόμα και τα δίδακτρα των πανεπιστημίων, που κανονικά πρέπει να πληρώνονται πριν την 31η Ιουλίου.

Όσοι χρωστούν θα μπορούν να πληρώσουν με ελάχιστο επιτόκιο, χωρίς πρόστιμα και με 36 δόσεις, με την προϋπόθεση ότι θα τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους μέχρι τις 31 Ιουλίου, πρόσθεσε ο Μπαμπατζάν.

Τα χρήματα που θα μπουν στα ταμεία του κράτους από αυτή την τακτοποίηση δεν θα ληφθούν υπόψη στον προϋπολογισμό του 2011, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που διευκρίνισε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πού θα χρησιμοποιηθούν.

Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο, μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.