Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Με ένα νόμο οι αλλαγές σε ΔΕΚΟ, κλειστά επαγγέλματα, αγορές

Συνδυασμό της γαλλικής «Γραμμής Μαζινό» και του γερμανικού «Blitzkrieg» επιλέγει η κυβέρνηση, η οποία αλλάζει στρατηγική στην οικονομία προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αυξημένα ελλείμματα, τα αιτήματα για νέα μέτρα και τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.

Ο Γ. Παπανδρέου εξετάζει εισηγήσεις του Λ. Παπαδήμου και κορυφαίων υπουργών να ανατρέψει το χρονοδιάγραμμα, που τοποθετούσε τις αλλαγές, τη μία μετά την άλλη, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2011. Ο νέος «κωδικός» είναι «αστραπιαίος πόλεμος»: «Σε ένα νόμο όλες οι αλλαγές για κλειστά επαγγέλματα, απελευθερώσεις αγορών και ΔΕΚΟ».

Θα πρόκειται για νόμο-πλαίσιο με την υπογραφή του πρωθυπουργού, ο οποίος θα παραπέμπει τις λεπτομέρειες σε Προεδρικά Διατάγματα που θα πρέπει να εκδώσουν μέχρι το τέλος του έτους οι κατά τομέα αρμόδιοι υπουργοί. Η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών κρίνεται απαραίτητη για δύο λόγους: Πρώτον, για να περάσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου τις «εξετάσεις» της τρόικας και, δεύτερον, για να επιταχυνθεί η επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Εισηγήσεις
Το Σάββατο πέρασαν από το Μέγαρο Μαξίμου όλοι οι υπουργοί, σε τρεις ομάδες. Κοινός τόπος όλων των παρεμβάσεων ήταν ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαμορφώσει ένα σχέδιο παρεμβάσεων που θα καταστήσουν ορατή στους πολίτες την έξοδο από την κρίση.

Ο Γ. Παπανδρέου αξιοποίησε την ευκαιρία για να στείλει ένα μήνυμα με δύο αποδέκτες: Την κοινωνία και τους δανειστές. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί εισηγήσεις για απολύσεις και αυξήσεις φόρων. «Απέναντι στην ακατάσχετη κινδυνολογία, εμείς απαντάμε με συνέπεια και συνεχίζουμε με σταθερότητα τον αγώνα για τη σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας με μεγάλες αλλαγές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ευθύνες
«Εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε έχοντας βάλει στο στόχο τη σπατάλη -όχι απολύσεις. Και καμία επιπλέον επιβάρυνση σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν όσων έχουμε δεσμευτεί», τόνισε. Ο Γ. Παπανδρέου απευθύνθηκε και στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις: «Ας κατανοήσουν όλοι τις ευθύνες τους. Ας παραδειγματιστούν από τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πόσο σημαντικό ήταν και είναι να έχουμε ασπίδα σήμερα το μηχανισμό στήριξης που μας προστατεύει από τις επιθέσεις.

Και πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε με σταθερότητα και συνέπεια τις μεγάλες αλλαγές, που εγγυώνται την ευνομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προοπτική της οικονομίας και την αναπτυξιακή μας προοπτική». Την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ακολούθησε ενημερωτικό σημείωμα από τους συνεργάτες του. Σε αυτό γίνεται ρητή αναφορά στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών: «Είναι ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα στηριχθεί σε διαρθρωτικά μέτρα και σε παρεμβάσεις για την οριστική πάταξη της σπατάλης στο χώρο της Υγείας και των ΔΕΚΟ, ώστε να πάψουν ο μόχθος και τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου να χρηματοδοτούν την αδιαφάνεια και τη διαφθορά».

Γραμμή «Μαζινό»
Η κυβέρνηση υποδέχεται σήμερα τους εκπροσώπους της τρόικας με τρία ακράδαντα πολιτικοοικονομικά επιχειρήματα: «Τυχόν επιπλέον μέτρα, πρώτον, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, δεύτερον, θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή και, τρίτον, θα δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια». Όσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα κρατά τα μετόπισθεν στην Αθήνα ο Γ. Παπανδρέου θα ταξιδέψει στο Παρίσι και τη Λισαβόνα, όπου θα έχει απευθείας επαφές με όλους τους βασικούς εταίρους και δανειστές μας.

Ευρώπη

Στις επαφές του στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός θα επισημάνει στους συνομιλητές του ότι έφθασε η ώρα της εμβάθυνσης στην οικονομική πολιτική της Ένωσης.

Ευρω-ομόλογο

Η έκδοση ευρω-ομολόγου υποστηρίζεται, πλέον, και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που δηλώνει πως δεν έχει άλλες δυνατότητες να αγοράζει ομόλογα τραπεζών από χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα και τεράστια χρέη.

Φόρος στις συναλλαγές

Ο Γ. Παπανδρέου προωθεί και την ιδέα του φόρου επί των συναλλαγών, ώστε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα να γίνει δικαιότερο.