Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Οριστικό όχι για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Οριστικό τέλος στα σχέδια για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, έθεσε, την Δευτέρα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «24 Ώρες».

Συγκεκριμένα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση, εάν ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης σταματάει οριστικά, είπε: «Ναι (σταματά ο αγωγός). Χθες και ο ίδιος ο (Ρώσος πρωθυπουργός) Βλαντιμίρ Πούτιν είπε: «καταλαβαίνω τις ανησυχίες του συναδέλφου (του κ. Μπορίσοφ) στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος». Εμείς έχουμε άλλα σχέδια και θα δουλεύουμε (πάνω σ' αυτά)».

Σημειώνεται ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη προβλεπόταν να μεταφέρει αργό πετρέλαιο, προέλευσης από την Κασπία Θάλασσα, από το λιμάνι του Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη.

Για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο κ. Μπορίσοφ μίλησε και στη διάρκεια συνέντευξής του, στον τηλεοπτικό σταθμό bTV, όπου και δήλωσε ότι «σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, είδατε ότι, τηρούμε τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στον πληθυσμό του Μπουργκάς [...] Όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός (της Ρωσίας) Βλαντιμίρ Πούτιν είπε, λαμβάνει υπόψη, την άποψή μου για το σχέδιο αυτό, ότι δεν είναι καλό για τη Βουλγαρία και ότι είναι επικίνδυνο για τον τουρισμό και το περιβάλλον. Κι όπως είδατε, (ο Πούτιν) δεν έθιξε το θέμα καθόλου».

Ο κ. Μπορίσοφ αναφέρθηκε και στις δύο συνεντεύξεις του, στα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, το περασμένο Σάββατο, σχετικά με τα ενεργειακά θέματα.

Όπως είπε, η Βουλγαρία θα κερδίζει κάθε χρόνο, περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ από τα τέλη διέλευσης του αγωγού «South Stream» από το βουλγαρικό έδαφος, ενώ πρόσθεσε ότι η κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος θα κοστίσει στη Βουλγαρία ποσό από 400 έως 600 εκατ. ευρώ.

Ας σημειωθεί πως ειδικά σε ότι αφορά τον South Stream, ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ, παρείχε την διαβεβαίωση ότι, σε περίπτωση που η Βουλγαρία αντιμετωπίσει προβλήματα στη χρηματοδότηση της συμμετοχής της- στην εταιρία που συστάθηκε για την κατασκευή και λειτουργία του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού «South Stream»- η Ρωσία θα είναι σε θέση να προσφέρει ένα επιπλέον ποσό, χωρίς δικαίωμα απόκτησης επιπλέον μετοχών.

Το περασμένο Σάββατο, Βουλγαρία και Ρωσία υπέγραψαν διακρατική συμφωνία για τη σύσταση μικτής, ρωσο-βουλγαρικής, εταιρίας, η οποία θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού South Stream.

Η εταιρία, με την επωνυμία South Stream AD, της οποίας τα δύο μέρη είναι η ρωσική Gazprom και η βουλγαρική Bulgarian Energy Holding (BEH) θα εκπονήσει μελέτη βιωσιμότητας για το έργο του αγωγού. Η εταιρία θα συσταθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, προκειμένου να προετοιμάσει τη μελέτη βιωσιμότητας και τα δύο μέρη θα κατέχουν μετοχικό κεφάλαιο 50%, έκαστο.

Ακόμη, από την Gazprom ανακοινώθηκε ότι η «South Stream AD» θα έχει διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από Βούλγαρο πρόεδρο, ενώ τρεις Βούλγαροι θα είναι μέλη του συμβουλίου και δύο Ρώσοι.