Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Τρόικα: Επιμήκυνση και πρόσθετα δάνεια

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ ή ακόμη την επέκταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας με νέα δάνεια άφησαν σήμερα οι εκπρόσωποι της τρόικας.



«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και να ξεπληρώσει τα δανεικά αν υπάρξει όμως οποιοδήποτε ζήτημα υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες όπως για παράδειγμα η επιμήκυνση του χρόνου δανεισμού και η αναχρηματοδότηση των δανείων για τις οποίες είμαστε έτοιμοι», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της τρόικας από την πλευρά του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους είπαν ότι συμφωνούν με την ελληνική κυβέρνηση ότι δηλαδή το όποιο βραχυπρόθεσμο όφελος θα είναι μικρότερο από το κόστος που θα προκύψει για την Ελλάδα, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης που θα προκαλέσει η κίνηση αυτή.

Σημείωσαν δε ότι το θέμα είναι πως η ελληνική οικονομία θα γίνει ανταγωνιστική μέσα στην Ευρωζώνη.

Τόνισαν ακόμη ότι επιθυμούν η Ελλάδα να γυρίσει στις αγορές κατά την περίοδο εκτέλεσης του Μνημονίου ώστε κατά αυτό τον τρόπο να αρχίσει να αποπληρώνει και τους υπόλοιπους δανειστές της, αλλά και μέρος των 110 δισ. ευρώ.