Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Στην Αυστραλία ανησυχούν για τις αυξήσεις των μισθών

Oι εργοδότες της Αυστραλίας ισχυρίζονται πως η «έκρηξη» των μισθών θα οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού, παράγοντας που θα αποδειχθεί σίγουρα ανασταλτικός για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σύμφωνα μάλιστα με τους οικονομολόγους, λόγω της αύξησης των μισθών, θα είναι μονόδρομος για την Αποθεματική Τράπεζα η εκ νέου αύξηση των επιτοκίων για τη διατήρηση του πληθωρισμού στα ίδια επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, οι μισθοί στην Αυστραλία σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων δύο ετών στο γ΄ τρίμηνο της χρονιάς, καθώς στον ιδιωτικό τομέα ξεπέρασε την αντίστοιχη στο Δημόσιο, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της χρηματοοικονομικής κρίσης παγκοσμίως.


Συγκεκριμένα, οι μισθοί στον ιδιωτικό κλάδο αυξήθηκαν κατά 1,2% στο γ' τρίμηνο, ενώ αυτοί στο Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 0,9%.

Από την πλευρά της, η αυστραλιανή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «οι μισθολογικές αυξήσεις είναι υπό έλεγχο», αλλά οι εργοδότες ισχυρίζονται πως τα συνδικάτα διεκδικούν και εν τέλει κερδίζουν μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις που δεν συμβαδίζουν με την αύξηση της παραγωγικότητας.