Σκληρή γραμμή τηρεί η τρόικα στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων και εμμένει σε προτάσεις-σοκ για «αντικατάσταση» των κλαδικών από τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
Καθοριστική για το ύψος των μισθών θα είναι η συνάντηση που θα έχει αυτή την εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνης) με τους επιτηρητές, όπου θα «κλειδώσουν» οι προωθούμενες ρυθμίσεις.
Ο νέος εργασιακός νόμος θα ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και θα ρυθμίζει μία σειρά «καυτών» θεμάτων, τα περισσότερα από τα οποία αναμένεται να κλείσουν χωρίς δυσκολία, με τη μεγάλη «μάχη» να δίνεται για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
Οι πιέσεις της τρόικας για πιστή εφαρμογή του μνημονίου -το οποίο προβλέπει πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών- είναι ασφυκτικές και τα περιθώρια ελιγμών περιορισμένα. Οι επιτηρητές ζητούν οριζόντια εφαρμογή του μέτρου, και στο υπουργείο Εργασίας εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια. Η πρόταση αυτή προβλέπει «παράκαμψη» των κλαδικών συμβάσεων μόνο σε επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα ή σε κλάδους με υψηλό ποσοστό ανεργίας. Εκτός από το κεντρικό θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων ο νέος εργασιακός νόμος θα ρυθμίζει και άλλα τρία θέματα:
* Τη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Για το θέμα αυτό φαίνεται πως έχει βρεθεί λύση κοινής αποδοχής και μεταξύ άλλων θα δοθεί και στους εργοδότες το δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία.
* Τον τρόπο εφαρμογής του ελαστικού οκταώρου.
* Τον ρόλο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που θα είναι αναβαθμισμένος.