Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Περαίωση: Παράταση έως 28 Δεκεμβρίου

Νέα παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στην περαίωση μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, βλέποντας την ανταπόκριση των φορολογουμένων αλλά και τις εισπράξεις που έχουν ξεπεράσει τα 560 εκατ. ευρώ με το συνολικό ποσό της βεβαίωσης να φθάνει το 1 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν υπαχθεί στην περαίωση περίπου 350.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Σύμφωνα και με την απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημ. Κουσελάς, οι νέες προθεσμίες έχουν ως εξής:

Μέχρι 28 Δεκεμβρίου για την αποδοχή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εκδόθηκαν από τη ΓΠΠΣ.

Μέχρι 13 Δεκεμβρίου για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τις ΔΟΥ.

Μέχρι 28 Δεκεμβρίου για την αποδοχή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εκδίδονται και διορθώνονται από τις ΔΟΥ.

Μέχρι 17 Δεκεμβρίου για την υποβολή αίτησης επίλυσης των διαφορών εκκρεμών υποθέσεων.

Μέχρι 17 Δεκεμβρίου για την υποβολή ειδικού σημειώματος δήλωσης της λήψης ή έκδοσης μη νόμιμων φορολογικών στοιχείων.

Μέχρι 17 Δεκεμβρίου για επίλυση της διαφοράς επί υποθέσεων για τις οποίες οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.

Μέχρι 17 Δεκεμβρίου η υποβολή αίτησης από επιτηδευματίες για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί από τη ΓΓΠΣ ή από την αρμόδια ΔΟΥ το εκκαθαριστικό σημείωμα ή έχει εκδοθεί, αλλά δεν έχει παραληφθεί από αυτούς.

Το υπουργείο Οικονομικών ρίχνει όλο το βάρος στην περαίωση και τους προσωρινούς ελέγχους ΦΠΑ και για το λόγο αυτό ελαχιστοποιεί στο εξής τη διενέργεια αυτοψίας για την έναρξη και τη μεταβολή εργασιών των επιχειρήσεων.

Εντολές ελέγχου για αυτοψία, θα εκδίδονται μόνο όταν αυτό απαιτείται, όταν δηλαδή υπάρχουν χαρακτηριστικά της επιχείρησης, που δημιουργούν υπόνοιες (π.χ. λόγω αντικειμένου εργασιών, μεγάλης ηλικίας του φορέα ή του νομίμου εκπροσώπου της επιχείρησης, της νομικής μορφής όπως μονοπρόσωπες ΕΠΕ κ.λπ.).

Νέα εγκύκλιος
Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε χθες νέα εγκύκλιο στις εφορίες με την οποία διευκρινίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Οσοι αποδέχθηκαν να περαιώσουν κάποιες μόνο από τις διαχειριστικές χρήσεις αρχής γενομένης από την πρώτη, έχουν τη δυνατότητα να περαιώσουν και επόμενες συνεχόμενες χρήσεις. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προσέλθουν στην τράπεζα και να καταβάλουν υποχρεωτικά το προοδευτικό ποσό που αφορά μέχρι και την τελευταία χρήση που θέλουν να περαιώσουν.

Δηλαδή θα πρέπει να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου ή το ποσό της προκαταβολής που αναλογεί για όλες τις χρήσεις που περαιώνονται και τα ποσά που είχαν καταβληθεί αρχικά θα συμψηφισθούν με τις δόσεις που πρέπει να καταβληθούν ή θα επιστραφούν σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

2. Αποκλειστικά στις ΔΟΥ και όχι στις τράπεζες καταβάλλονται οι δόσεις της περαίωσης στην περίπτωση που τα εκκαθαριστικά σημειώματα εκδίδονται από τις ΔΟΥ (τροποποιητικά και αρχικά σημειώματα).

3. Οσοι υπέβαλαν μέχρι την αποδοχή της περαίωσης τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 έτους 2008 από τις οποίες προκύπτει ότι η ακίνητη περιουσία είναι κάτω των 400.000 ευρώ μπορούν να υπαχθούν στην περαίωση. Στην περίπτωση αυτή, οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 υπόκεινται σε έλεγχο.