«Πρωτοκαθεδρία» των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και ουσιαστικό «πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο με εξαίρεση την Υγεία έβγαλε η τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης ? τρόικας.
Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία αργά χθες το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών όπου συνέταξαν από κοινού το τελικό κείμενο αξιολόγησης το οποίο έχει την μορφή αναθεωρημένου μνημονίου. Το «νέο» μνημόνιο θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και στο Γιούρογκρουπ του Δεκεμβρίου προκειμένου να δοθούν οι τυπικές εγκρίσεις και να εκταμιευτεί η τρίτη δόση του δανείου ύψους 9 δις ευρώ..
Κατά πληροφορίες η συμφωνία στα δύο σημεία τριβής προβλέπει:
-Η βασική κατευθυντήρια γραμμή του μνημονίου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις στην οποία υπογραμμίζεται πως αυτές μπορούν να αποκλίνουν από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας δεν αλλάζει. Η υπουργός Εργασίας μπορεί όμως όπως άλλωστε αναφέρεται και στο μνημόνιο να επιφέρει τροποποιήσεις. «Παραμένουμε στο πνεύμα του μνημονίου και θα προχωρήσουμε σε εξειδικεύσεις όπου χρειάζεται» μας είπε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Επί της ουσίας προκύπτει κατάργηση με ?όρους των κλαδικών συμβάσεων.
Και πλέον θεωρείται βέβαιο πως με την τρόικα να επιμένει οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την διάρκεια της κρίσης σε όλες τις ζημιογόνες επιχειρήσεις αλλά και σε εκείνες με κατακόρυφη υποχώρηση του κύκλου εργασιών. Εξέλιξη που οδηγεί αυτόματα σε μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.
-Οι μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ στο στενό δημόσιο τομέα θα λογίζονται ως προσλήψεις και θα προσμετρούνται στον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις . Παράλληλα ο συγκεκριμένος κανόνας «1 προς 5» επεκτείνεται σε εκπαίδευση και σώματα ασφαλείας όπου θα ίσχυε το «1 προς 1» . Με τα νέα δεδομένα οι προσλήψεις στο Δημόσιο «παγώνουν» και το 2011 με μοναδική εξαίρεση τον κλάδο της Υγείας.
Βέβαια ίσως προκύψει ακόμη και θέμα απολύσεων αν ο αριθμός των υπαλλήλων που θα πρέπει να μεταταχθούν από τις ΔΕΚΟ ξεπεράσει τον αριθμό των οργανικών θέσεων που θα χρειαστεί να καλύψει του χρόνου το Δημόσιο, καθώς και σε περιπτώσεις κατάργησης οργανισμών.
Στην κυβέρνηση υπολογίζουν πως το 2011 θα προκύψουν 40.000 συνταξιοδοτήσεις και συνεπώς προσλήψεις και μετατάξεις δε θα πρέπει να ξεπεράσουν τις 8.000 .
Επίσης θα πρέπει να τονιστεί πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν μετ΄ επιτάσεως επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών ώστε η Ελλάδα σε μία δύσκολη περίοδο να δείξει στις αγορές ότι παραμένει προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό πνεύμα του μνημονίου.
Έτσι, όπως έγραψε χθες το «Έθνος» δόθηκε διορία 90 ημερών για να προχωρήσει το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων , το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και η πλήρης αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ προκειμένου να εκταμιευτεί η τέταρτη δόση του δανείου ύψους 15 δις ευρώ τον ερχόμενο Μάρτιο. Για την τρίτη δόση των 9 δις ευρώ στην κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα εγκριθεί από ΔΝΤ και Γιούρογκρουπ.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υπογράμμιζαν χθες ότι οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών ήταν ιδιαίτερα σκληρές .
Σε «δύσκολες» διαπραγματεύσεις αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την επίσκεψη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Μάλιστα διευκρίνισε πως οι διαπραγματεύσεις εστιάστηκαν στις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα , τα εργασιακά , τις ΔΕΚΟ και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Νωρίτερα το πρωί ο υπουργός συναντήθηκε με τον τέως αντιπρόεδρο της ΕΚΤ και νυν σύμβουλο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμο.
Στις 3 το μεσημέρι ο κ. Παπακωνσταντίνου υποδέχθηκε στο γραφείο του την τρόικα για τις τελικές διαπραγματεύσεις . Αργότερα το απόγευμα έγινε το απαραίτητο «διάλειμμα» με τον υπουργό να ενημερώνει τον πρωθυπουργό και να επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων στις 7.30.
Τελικά αργά το βράδυ μετά από ένα τριήμερο επίπονων διαπραγματεύσεων επετεύχθη συμφωνία σε όλα τα ακανθώδη ζητήματα που περιέχει το «νέο» μνημόνιο.