Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Λαϊκή απαίτηση να πληρώσουν όσοι δεν πλήρωσαν

Αλήθεια πότε θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι φοροφυγάδες, οι λαθρέμποροι και οι επιτήδειοι που την εποχή των παχιών αγελάδων (ακόμα και τώρα αρκετοί) επωφελήθηκαν και κέρδισαν πολλά;

Το 2010 πλήρωσαν οι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι συνταξιούχοι και συνεχίζουν να πληρώνουν, ενώ το 2011 θα δουν τους μισθούς να μειώνονται οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Το 2010 οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έβαλαν, ούτε το 2011 πρόκειται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ενώ χάρη στη φοροδιαφυγή οι περισσότεροι γλίτωσαν από την έκτακτη εισφορά.

Οι φοροφυγάδες όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, αλλά αντιθέτως η αδυναμία των ελεγκτικών και εισπρακτικών υπηρεσιών τους έδωσε τη δυνατότητα να ενθυλακώσουν ακόμα περισσότερους φόρους. Το ίδιο ισχύει για τους λαθρέμπορους και τους φοροκλέφτες.

Το αποτέλεσμα το βλέπουμε στα έσοδα του προϋπολογισμού. Δυστυχώς δεν επιτεύχθηκαν ούτε οι αναθεωρημένοι στόχοι. Και πως θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό όταν οι ΔΟΥ ήταν ακέφαλες, ενώ οι ελεγκτικές υπηρεσίες με εξαίρεση το ΣΔΟΕ υπολειτουργούσαν.

Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου, να αντιληφθεί επιτέλους η κυβέρνηση ότι η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισότητα επιτάσσουν να συμβάλλουν στη σωτηρία της χώρας και εκείνοι που ως τώρα εξαιρέθηκαν.

Αν δεν το κάνει η χώρα θα βρεθεί πολύ πιο κοντά στη χρεοκοπία, ενώ η δυσαρέσκεια των πολιτών θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.

Αλήθεια τόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν στην κυβέρνηση ότι οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να κάνουν θυσίες αρκεί αυτές να είναι δίκαια κατανεμημένες, να πληρώσουν εκείνοι που δεν πλήρωσαν ποτέ και να τιμωρηθούν όσοι έβλαψαν τη χώρα;

Και να μην ξεχνάμε πως αν είχε επιτευχθεί ο στόχος για τα έσοδα η κυβέρνηση δεν θα δεχόταν τόσο σκληρές πιέσεις από την τρόικα. Εκτός κι΄ αν αυτό αποτελεί το άλλοθι για να καμφθούν οι αντιστάσεις των πολιτών, όπως έλεγε ευφάνταστος που έχει αδυναμία σε σενάρια μυστηρίου.